- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBijzondere expositie Kees Touw over ms Attacus in WOII

Bijzondere expositie Kees Touw over ms Attacus in WOII

- Advertentie -

Delen

Expo ‘t Zakkendragershuisje in Rotterdam presenteert een expositie van Kees Touw. De kunstenaar toont 41 tekeningen en kaarten. die samen een beeld geven van de reizen van de Nederlandse motorspits Attacus tijdens de Tweede Wereldoorlog (preciezer: de periode juni 1940-april 1943). De Attacus was het schip van Touws ouders. De opening op zaterdagmiddag 26 mei wordt verricht door Pleuni Touw.

Naast de 41 tekeningen staat er tijdens de expositie ook een tafel in de ruimte waar onder glasplaten foto’s en documentatiemateriaal te zien zal zijn. Onder andere een luchtfoto van de RAF waarop de Attacus te zien is in de Vaartsloot in de Beulakerweide.
De tentoonstelling duurt tot 30 juni. Expo ’t Zakkendragershuisje is gevestigd in Historisch Delfshaven aan de Voorstraat 13 (3024 RS Rotterdam). De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Hommage
Kees Touw maakt tekeningen/kaarten waarin hij zijn jeugd archiveert. Hij stamt uit een schippersfamilie. Havens, sluizen, rivieren en kanalen bepalen sinds 1983 zijn werk.
De nu tentoongestelde tekeningen zijn een hommage aan zijn ouders en een zoektocht naar de schimmige, buiten de realiteit staande wereld van voor zijn geboorte. De 41 tekeningen zijn gebaseerd op de reizen die zijn ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog met het motorschip Attacus maakten. De serie begint met de eerste reis na de Duitse inval van Rotterdam naar Zutphen. De laatste tekening is van de reis met 67.000 aardewerk draineerbuizen van Bergen op Zoom naar de Noordoostpolder van 23 april tot juni 1943.

Schip gevorderd door de Duitsers
Vijf-en-half jaar vóór de geboorte van Kees Touw werd (op 21 augustus 1940) het schip van zijn ouders officieel gevorderd door de Duitse Marine. 819 Nederlandse schepen werden toen in beslag genomen om te worden omgebouwd tot landingsvaartuig in het kader van Operation Seelöwe, Hitlers plan om Engeland binnen te vallen. Door een truc wist zijn vader het schip op dezelfde dag weer vrij te krijgen.
Begin 1943 had de Duitse Marine opnieuw schepen nodig en waren veel schippers gedwongen hun bedrijf, tevens woning, in te leveren. Er circuleerde een lijst waarop te confisqueren schepen stonden. Overal werden schepen gecontroleerd. Zijn vader had zijn schip naar Hamburg moeten brengen waar het zou worden omgebouwd tot oorlogschip dat dienst zou doen in de Noorse fjorden.

Onderduiken
Tijdens de reis met draineerbuizen voor de Noordoostpolder besloten zijn ouders met schip en al onder te duiken. Er kwam valse naam op het schip en de matroos fungeerde als fictieve schipper en zo kwam de vermomde Attacus de Noordoostpolder in. Op een dag herkenden een paar Duitsgezinde schippers de Attacus en gaven het aan bij de bevoegde autoriteiten in Zwolle. Zij wisten te ontsnappen en konden het schip verbergen in een uitwatering bij Genemuiden.
Toen de slag om Arnhem september 1944 in volle gang was ontdekten de Duitsers het schip. In het holst van de nacht wisten zij opnieuw te ontsnappen. Er werd een schuilplaats gevonden in de rietlanden in de Kop van Overijssel. Daar heeft het schip gecamoufleerd met takken en riet gelegen tot de bevrijding op 15 april 1945. Kort daarop kon er in Zwartsluis aardappelen geladen worden voor hongerend Rotterdam. De eerste reis sinds twee jaar.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -