Bevrachtingsapp voor Twentekanaal

0

Tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens op 4 oktober in Deventer is een nieuwe app gelanceerd die lading en scheepsruimte samen moet brengen op het Twentekanaal. Binnenvaartondernemers kunnen daarmee vracht zoeken of hun schip aanbieden voor reizen van en naar bestemmingen aan het kanaal.

De app 4Shipping is ontwikkeld in opdracht van Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Havenbedrijf Twente en Provincie Overijssel. “Hiermee stimuleren we het vervoer over het Twentekanaal en gaan we leegvaart tegen. Dit zorgt voor een betere benutting van de verkeersader.”

Track & trace

Binnen 4Shipping wordt de administratie van het transport digitaal afgehandeld. Met een track & trace-functie is voor verladers zichtbaar waar hun lading zich bevindt. De schipper krijgt informatie over de route, de verwachte aankomsttijd, wachttijden bij sluizen, ligplaatsen en relevante voorzieningen.

De app biedt beleidmakers informatie over ontwikkeling in goederenstromen, vaarbewegingen en bezetting van ligplaatsen. Deze informatie komt op de website van het Havenbedrijf Twente.

Digitale infrastructuur

Met de app hebben overheden een begin gemaakt met het aanleggen van een digitale infrastructuur voor de gebruikers van de Twentekanalen. De komende tijd komt wordt 4Shipping uitgebreid met meer informatie en andere vaargebieden in Nederland en daarbuiten.

De wens is dat een platform ontstaat dat uitgebreid kan worden naar alle havengebieden in Nederland en daarbuiten. De app wordt dan ook in vier talen aangeboden, zodat Franse, Duitse, Engelse schippers efficiënter kunnen varen van en naar de Twentekanalen.

Blauwe Golf Twentekanalen

Het project 4Shipping stond voorheen bekend als de Blauwe Golf Twentekanalen. De app is ontwikkeld door 4Shipping en Panteia, in samenspraak met BLN Schuttevaer en de Logistic Association Port of Twente.

Naast deze digitale infrastructuur verruimt Rijkswaterstaat ook de Twentekanalen zelf en worden de havens in Almelo en Hengelo verbeterd. “We verwachten hiermee een robuuste bijdrage te leveren aan de duurzame economische ontwikkeling van regio Twente, waarbij het aandeel goederenvervoer over water zal stijgen.” Aldus Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Havenbedrijf Twente en Provincie Overijssel.

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.