- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBellenscherm haalt plastic afval uit rivier

Bellenscherm haalt plastic afval uit rivier

- Advertentie -

Delen

The Great Bubble Barrier werkt: met een barrière van bubbels (een bellenscherm) kan rivierwater van zwerfafval worden gezuiverd. Dat bleek in november 2017 tijdens een pilot in de IJssel bij Kampen. Bij het experiment was The Great Bubble Barrier in staat meer dan 80 procent van het testmateriaal af te vangen.

Oprichters Francis Zoet, Anne Marieke Eveleens en Saskia Studer.

Voor de oprichters Francis Zoet, Anne Marieke Eveleens en Saskia Studer, komt hiermee een droom uit: het aanpakken van de plastic soep bij de bron. Minstens 80 procent van het plastic in de oceanen is afkomstig van land en stroomt via rivieren rechtstreeks de oceaan in. De drie vrouwen zochten naar een manier om plastic tegen te houden in rivieren, zonder dat de vrije doorgang voor de scheepvaart en vissen gehinderd wordt. Daarin zijn ze geslaagd.

 

Wedstrijd

The Great Bubble Barrier won in 2016 een door Rijkswaterstaat en Puur Water Natuurlijk uitgeschreven wedstrijd (De Plastic Free Rivers Makathon) om het plasticprobleem een halt toe te roepen. In samenwerking met het Self Supporting River System (SSRS) leerteam van Rijkswaterstaat, Deltares en BAM/van den Herik werd de effectiviteit van het bellenscherm eerst uitgebreid getest in het lab van Deltares. Die resultaten waren positief, waarna in november 2017 een Bubble Barrier van bijna 200 meter bij Kampen in de IJssel geplaatst kon worden voor een testperiode van drie weken.

De nu gepubliceerde resultaten laten zien dat The Great Bubble Barrier plastic afvangt onder alle omstandigheden. Ook het effect van wind en stroming werd gemeten om de instellingen van het bellenscherm ieder gewenst moment te kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Bij elke weersomstandigheid werd 80 procent van het testmateriaal afgevangen.

 

Microplastics

Plastic vervuiling vormt een bedreiging voor mens en milieu en dit probleem groeit. Ieder jaar belandt er wereldwijd 8 miljard kilo plastic in de oceanen. Dit levert grote problemen op voor al het leven in het water. En voor de mens: via het zeeleven komt dit plastic weer terug bij ons: zo zitten in mosselen en zelfs in honing microscopische deeltjes plastic. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze gemakkelijk menselijke lichaamscellen kunnen binnendringen.

Het merendeel van dit plastic in de oceaan komt uit rivieren. Het afbrokkelen van grote stukken plastic in oppervlaktewater vergroot deze hoeveelheid microplastics met de dag. De wereldwijde plastic problematiek in de oceaan is een aantal jaar geleden al stevig op de kaart gezet. Er ontbrak echter een oplossing die plastic soep over zowel de volle breedte en diepte van rivieren kan vangen, zonder schepen en vissen in de weg te zitten.

Het bubbelscherm vanuit de lucht.

Passeren

The Great Bubble Barrier is een scherm van lucht in het water, dat zowel schepen als vissen ongehinderd kunnen passeren. Plastic soep wordt echter wél door het bellenscherm tegengehouden en naar de kant geleid.

Het bellenscherm wordt gecreëerd door een buis op de bodem van de rivier te plaatsen en hier lucht doorheen te pompen. The Great Bubble Barrier creëert een bellenscherm van de bodem van de rivier tot aan het wateroppervlak. De opwaartse stroming die hierdoor ontstaat, brengt zwevend afval in de waterkolom naar boven. Door het scherm schuin te plaatsen, wordt de natuurlijke stroming van de rivier gebruikt om het plastic naar de oever te geleiden, waardoor het afval eenvoudig te verzamelen en verwijderen is.

 

Rivieren schoonmaken

The Great Bubble Barrier is volgens de bedenkers klaar om te starten met het afvangen van plastic soep. Volgens hen is in principe elke vaarweg met stroming geschikt.

Om het systeem zo snel mogelijk permanent te installeren, is een crowdfunding-campagne gestart. Verschillende bekende organisaties die de plastic soep willen verminderen, steunen de actie en bieden leuke beloningen voor donateurs, zoals rietjes van riet en tochten door de grachten van Amsterdam om plastic te vissen. Wie The Great Bubble Barrier wil steunen met een donatie, kan dat doen op www.thegreatbubblebarrier.com.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -