Rockanje, Rockanje, o badplaats zonder franje.
Ik ben bezeten van je, ik ben stapelgek op jou.
Rockanje Rockanje, schenkt bier en geen champagne
Er is geen plek in Spanje die ik voor jou ruilen zou.
Gerard Cox zong in 1990 een loflied op de Zuid-Hollandse badplaats. Ondanks de oprukkende Rotterdamse haven – Maasvlakte 2 ligt wel heel dichtbij – ademt Rockanje nog steeds een weldadige rust uit. Afgezien van het hoogseizoen, want in de zomer is duidelijk dat de grijze Rotterdamse zanger en acteur lang niet de enige fan van het vakantiedorp is. Maar dan is juist sprake van gezellige vakantiedrukte.
Een legendarische uitgaansgelegenheid in het duindorp – en meer dan vijftig jaar na de opening weer helemaal hip – is Badhotel Rockanje. Het hotel heeft ook voor gasten die er niet overnachten, veel te bieden met Brasserie Lodgers en de vergaderzalen. Het Noordzeestrand ligt maar 400 meter verderop.
Amerikaanse lodge
Sinds 2000 is het Badhotel eigendom van Hoscom, het bedrijf van horecaondernemer Lucas Petit. Daartoe behoren onder andere ook het Delta Hotel in Vlaardingen en het Cruise Hotel aan boord van de ss Rotterdam. “Zijn filosofie is dat elk hotel zijn eigen uitstraling moet hebben en ook een eigen positionering in de markt”, vertelt Hansje Brouwer. “Geen ketenproduct met allemaal dezelfde inrichting en geen van bovenaf opgelegde richtlijnen. Het management van elk hotel weet zelf het beste wat de gasten willen en hoe daarop ingespeeld kan worden.”
Hansje Brouwer. (foto’s Vakfotografie Jan Fähmel)
Hansje Brouwer is sinds 1 januari van dit jaar directeur. Ze kent het Badhotel als geen ander; twaalf jaar geleden begon de oud-radiojournaliste er als ontbijtdame. Sindsdien klom ze steeds verder op.
De decennia vóór de overname had het ooit zo chique hotel steeds meer van zijn grandeur verloren. Onder de hoede van Lucas Petit en na een ingrijpende opknapbeurt kwam Badhotel Rockanje er weer bovenop. Ook het plaatje klopt weer.
Qua bouw lijkt het hotel op een Amerikaans motel. In combinatie met de natuurstenen gevel en het naaldbomenbos doet het denken aan een knusse lodge in de Rocky Mountains. Dat idee is binnen tot in detail uitgewerkt. Met warmte, humor en soms een tikje kitscherig. Zo is er in de ruime brasserie veel hout verwerkt; in het midden een uitnodigende, grote open haard (ongeacht of het zomer of winter is) en de lampen zijn gemaakt van hertengeweien.
De bezetting is 50 procent zakelijk en 50 procent particulier. Het hotel heeft 67 kamers. Daaronder zijn 1- en 2 persoonskamers, maar ook 4-persoonsappartementen, een Lodgers Suite en een Bruidssuite. Ook in de kamers komt het lodge-thema terug. “Alle kamers hebben een plastic berenkop aan de muur en een eigen haard. De bruidssuite is een stoere kamer met een groot, houten bed, een groot bad, een privésauna en een ‘stereodouche’.”
Aan creativiteit geen gebrek – dat bewijzen ook de vergaderarrangementen. Stropdasloos, als het aan Hansje Brouwer ligt. Om er vooral geen stijve bedoening van te maken. En compleet verzorgd. Daarvoor staan vier vergaderzalen ter beschikking.
Wie de sfeer wil verhogen en even helemaal out of the box wil gaan, kan nog kiezen voor een aanvullende brainstorm op het strand, een knapzaklunch in de duinen of een rustgevende wandeling met de boswachter.
De faciliteiten worden door bedrijven uit de Rotterdamse haven ook volop gebruikt voor trainingen. Daarnaast verblijven er regelmatig werkers die bij een project in de industrie actief zijn. En Falck Risc op de Maasvlakte brengt hier buitenlandse cursisten onder die een meerdaagse veiligheidstraining (bijvoorbeeld voor de offshore) volgen.
Zwembad
Ook op het grote terras en aan het openluchtzwembad is het goed toeven. En wie zijn zwembroek of bikini heeft meegenomen, kan gerust een duik nemen. “Het zwembad is voor alle gasten – ook die van Brasserie Lodgers.” De keuken van de Brasserie is van 12.00 tot 21.30 uur open. Alles van de brasseriekaart (in de vorm van een krant, compleet met de laatste nieuwtjes en tips) is tussen die tijden te bestellen.
Tussen de voorgerechten staan de ‘Stoere Stellendammers’: garnalen in een romige cocktailsaus (€10,-); er is ook keuze uit vier verschillende ‘linke soepen’ (vanaf € 5,-). Bij de hoofdgerechten (ingedeeld naar vis, vlees en kip) springen de ‘Slip of the tongue’ (gebakken sliptong met citroen en gesmolten boter, € 24,-) en ‘Oma’s runderstoofpotje’ (mals stoofvlees pruttelend in rode wijn, € 14,-) eruit. Van de desserts spreekt ‘Choco uit eigen toko’ tot verbeelding: huisgemaakte, hartveroverende chocoladetaart (€ 6,50).
Maar overdag behoort ook een high tea of high wine tot de mogelijkheden. Erg populair zijn ook de spareribs (op vrijdag en zondag onbeperkt te eten voor € 16,50 per persoon).
Tot slot: één ding is toch anders dan uit de lofzang van Gerard Cox: In Badhotel Rockanje schenken ze wel degelijk champagne. Van Taitlinger. €60,- per fles (naar keuze brut of demi sec). Alle andere wijnen zijn niet alleen per fles maar ook per glas te bestellen (vanaf € 3,20).
Badhotel Rockanje &
Brasserie Lodgers
Tweede Slag 1
3235 CR Rockanje
(0181) 40 17 55
[email protected]
www.badhotel.nl