- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAntwerpen voert vandaag VTS-systeem in

Antwerpen voert vandaag VTS-systeem in

- Advertentie -

Delen

In Antwerpen is een nieuw scheepvaartbegeleidingssysteem van start gegaan. Sinds 1 maart is Vessel Traffic Service (VTS) verantwoordelijk voor het veilige en vlotte scheepvaartverkeer in de haven.

“Zowel op de Schelde als in de Antwerpse dokken neemt de drukte in het verkeer toe en Port of Antwerp wil hier op een adequate manier mee omgaan”, legt het Antwerpse Havenbedrijf uit. “De nieuwe dienst zorgt voor een efficiëntere begeleiding van het scheepvaartverkeer. Daarnaast garandeert VTS ook een verhoging van de veiligheid en de bescherming van het milieu in de haven.”

De dienst geeft informatie en advies over zowel scheepsnavigatie als weersomstandigheden, calamiteiten en  andere mogelijke risico’s. De nieuwe VTS-operators en verkeersleiders regelen het scheepvaartverkeer achter de sluizen. De analyse en communicatie van deze informatie moet bijdragen aan een vlottere doorstroom van zeeschepen en binnenschepen.

Drie sectoren

De haven is verdeeld in drie sectoren. Rechteroever wordt onderverdeeld in twee sectoren, sector Polder en sector Stad, linkeroever wordt sector Waasland. Deze sectoren hebben elk hun eigen VHF-kanaal om te communiceren met de verkeersdeelnemers.

In de opstartfase van het nieuwe scheepvaartbegeleidingssysteem zal het scheepvaartverkeer worden gevolgd door een VTS-operator. De opstart van de dienst verloopt in verschillende fasen. Op 1 maart is VTS bij sector Waasland begonnen in de dokken op Linkeroever. De dienst is operationeel van maandag tot vrijdag tussen 08.00 en 16.00 uur. Vanaf 3 april functioneert de dienst 24/7. In het najaar start de gefaseerde uitrol op Rechteroever, namelijk de sectoren Polder en Stad.

Rob Smeets, Chief Operations Officer van Port of Antwerp zegt “Door de opstart van de Vessel Traffic Service zullen we in de toekomst beter kunnen inspelen op de steeds drukker wordende omstandigheden binnen onze haven. Heldere communicatie leidt tot efficiëntere begeleiding, waardoor we veilig en vlot verkeer in de haven kunnen verzekeren.”

Er komen 33 mensen te werken in het Antwerp Coordination Centre (ACC) bij de Zandvlietsluis. Het gaat om acht VTS-verkeersleiders en 25 VTS-operators.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -