Antwerpen: tallships helpen “band versterken tussen stad en Schelde”

0
Veertig tallships deden Antwerpen aan. (foto LUCID)

Vandaag vertrekken de tallships uit Antwerpen. The Tall Ships Races deden de Vlaamse havenstad voor de zevende keer aan. Vanaf vrijdag 22 juli lagen zo’n veertig zeilschepen verspreid in de dokken rond het MAS, in het Kattendijkdok, en aan de Scheldekaaien.

Niet alleen de prachtige schepen waren grote publiekstrekkers. Ook de randactiviteiten vielen in de smaak. Zo was er de traditionele Crew Parade, die zaterdag in optocht ging vanaf het Zuiderterras, via de Kaaien, langs het MAS tot aan het Havenhuis. Ook de concerten op het Zaha Hadidplein en het Steenplein waren populair. Het unieke vuurwerk, op drie locaties, betoverde de vele bezoekers (en de deelnemers).

Masten en touwen

Burgemeester Bart De Wever kijkt tevreden terug op het weekend: “Antwerpen heeft fantastische dagen achter de rug. De sfeer van machtige zeilschepen, het zicht van de vele masten en touwen met onze stad als decor, vervult elke Antwerpenaar met trots. Het is geen wonder dat zovelen van hen, en een massa bezoekers, daar van kwamen genieten. De koppeling met het Bollekesfeest (dat in hetzelfde weekend plaatsvond, red.) was ook een schot in de roos, met een spectaculair vuurwerk als kers op de taart. Het was echt genieten. Na twee jaar was dit het volksfeest waar onze stad recht op had. Ik kan niet wachten op de volgende editie! Mijn dank aan iedereen die betrokken was bij de feilloze organisatie, want ze maakten van mij en zovele anderen een fiere Sinjoor.”

Tall Ships Races 2022

The Tall Ships Races 2022 bestaan uit twee races. De eerste race startte op 7 juli in het Deense Esbjerg (en eindigde in Harlingen. De schepen voeren vervolgens naar Antwerpen en kwamen op 22 juli aan. Vandaag, maandag 25 juli, vertrekken de schepen voor een tweede race richting Aalborg in Denemarken.

The Tall Ships Races zijn niet zozeer een wedstrijd, maar bedoeld om onderlinge begrip tussen jongeren uit verschillende culturen en landen te kweken, en hen via de zeiltraining een persoonlijke ontwikkeling en ervaringen te geven die ze voor het leven meedragen.

Ook in 2026 en 2030

Antwerpen zal ook voor de twee komende edities van The Tall Ships Races, in 2026 en 2030, gaststad zijn. De stad werd voor die edities als eerste ‘Anchor Port’ erkend door organisator STI, zo werd vrijdag bekendgemaakt.

Havenschepen Annick De Ridder lichtte toe dat dat helpt de band tussen stad en Schelde te herstellen. “Want de Vlaming moet terug trots worden op de traditie van scheepvaart en de grote welvaart die onze haven voorbrengt. De hoge bezoekersaantallen van het voorbije weekend bewijzen dat er wel degelijk interesse daarvoor is. Daarom kijk ik samen met de vele andere bezoekers alvast uit naar de volgende editie in 2026 die ook Antwerpen opnieuw zal aandoen. We wensen de crews een behouden vaart naar Aalborg in Denemarken.”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.