37 jaar werkte hij op sluis Paneel, onlangs zat de laatste dienst van Jan Gijsen op die sluis erop. Nu worden sluis Panheel en de sluizen 15 en 16 vanuit Tilburg bediend. Daarmee is de bediening op afstand gerealiseerd van alle bruggen en sluizen die Rijkswaterstaat op de Brabantse kanalen in beheer heeft.
De afgelopen maanden zijn om de sluizen 15 en 16 op de Zuid-Willemsvaart en sluis Panheel op het Kanaal Wessem-Nederweert geschikt gemaakt voor bediening op afstand.
Hiervoor is onder andere glasvezel aangelegd naar de sluizen. Daarna volgde het aansluiten van het systeem op de Bediencentrale Tilburg. De bediening en besturing, informatiesystemen (camera’s) en communicatiesystemen (zoals de omroepinstallaties, de intercom en de praatpalen) zijn de afgelopen maanden ook vernieuwd.
Vraagtekens
De veranderingen voor de vaarweggebruikers zijn groot; die voor de zeven sluiswachter zijn nog groter. Jan Gijsen zegt: “Je moet je voorstellen dat ik voorheen 318 stappen moest lopen naar mijn werk, straks moet ik 40 kilometer rijden naar Helmond. Dat is nogal een verschil.”
“Toen we in 2007 hoorden dat de bediening van sluizen en bruggen in Noord-Brabant en midden-Limburg op afstand zou gaan plaatsvinden, heeft dat natuurlijk wel wat vraagtekens met zich meegebracht. We zijn door de dienstleiding goed betrokken bij dit proces. Daarnaast moesten alle objecten ook één voor één geschikt gemaakt worden voor het op afstand bedienen. Dus duurde het toch een tijdje voordat ‘mijn sluis’ aan de beurt kwam.”
Wennen
“Natuurlijk moet ik nog wennen aan het idee dat ik meer moet reizen, maar het is roeien met de riemen die we hebben; we doen het uiteindelijk ergens voor. “
Jan werkt eerst twee weken in de Bediencentrale Tilburg om collega’s die de bediening van sluis Panheel gaan overnemen, alle ins en outs van sluis Panheel te leren. Daarna start hij in de bediencentrale in Helmond. Vandaaruit gaat hij de sluizen Helmond, 10, 11, 12 en 13 op de Zuid-Willemsvaart bedienen.
Bedienen op afstand
Rijkswaterstaat wil gebruikers uit de beroeps- en recreatievaart vanuit één centrale efficiënter bedienen, beter informeren en vlotter begeleiden met het project Modernisering bediening op afstand. Hierdoor kunnen schepen sneller doorvaren, zo is de bedoeling, wordt er een ‘blauwe golf’ gecreëerd en worden de kanalen beter benut.
Momenteel wordt ook nog vanuit Helmond, Schijndel en Oosterhout bediend. Het streven is om alle objecten (sluizen, bruggen, pompgemalen en dergelijke) op de Brabantse en Midden-Limburgse kanalen na 2020 vanuit Tilburg te bedienen.