- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwAfbouw Carpe Vesperum: geslaagde samenwerking tussen Alpinist en PC Kamp

Afbouw Carpe Vesperum: geslaagde samenwerking tussen Alpinist en PC Kamp

- Advertentie -

Delen

Tonny van Strien van Alpinist had al meerdere nieuwbouwprojecten achter de rug.  Voor het nieuwst schip, de Carpe Vesperum, wilde hij een stapje verder gaan en de afbouw meer in eigen beheer doen. Daarvoor vond hij in Mark Douwes van PC Kamp Scheepsbouw de juiste partner. Bij de werf in Raamsdonksveer bleek ook nog eens een oude jeugdvriend van Tonny te werken als voorman afbouw: Gerard Weeterings.

“Waar PC Kamp sterk in is, is dat wij allemaal meewerken en op de werkvloer te vinden zijn”, aldus Mark Douwes. Hij sprak met Alpinist af: “Laat ons het werk maar doen en met jullie meedenken, wij zorgen wel voor een prachtige afbouwkade met alle faciliteiten. Jullie mogen de inkopen doen, de onderaannemers uitkiezen en het project mee leiden.”

Dat liet Tonny van Strien zich geen tweede keer zeggen. Samen met Hans Hooimans, zijn nieuwbouw-/afbouwbegeleider, ging hij voort­varend aan de slag. Binnen de kortste keren hadden ze de hele inkoop en de onderaannemers rond en waren de afspraken met de werf helder.

Ook volgende nieuwbouw

“Nog voordat we maar konden starten met het casco, kwamen Tonny en Hans al snel weer terug bij ons voor de volgende nieuwbouw”, vertelt Mark, “want zij zagen het wel zitten om er een tweede bij te doen.”

In november 2023 was het zo ver: het eerste schip kwam aan in Nederland en de afbouw kon beginnen. Het gaat om een rvs tanker van 110 x 11,45 meter.

“We gingen droog op de werf bij Ruijtenberg Shipyard, ook gevestigd in Raamsdonksveer, waar we in razendsnel tempo een kopschroefunit, een spudpaal, roerkokers, spoilers, koelers en buitenboord afsluiters inbouwden. Dat gebeurde onder toezicht van Hans – en zo eens in de week onder het scherp oog van Tonny zelf natuurlijk, niet te vergeten.”

“Al snel kwam PSI aan met vracht­wagens vol rvs pijpen en afsluiters”, schetst Mark de voortgang. “Doordat zij die op voorhand al hadden kunnen maken, lag dus ook meteen heel het dek volgebouwd. EMS bracht de kabels en kasten en die werden ook meteen geïnstalleerd.” Het isoleren en timmerwerk is gedaan door Willemsen Interieurbouw & scheepsbetimmering. Al snel vielen alle puzzelstukjes in elkaar en zodoende konden de kleinere onderaannemers ook hun werk starten.

Mts Carpe Vesperum. (foto Maritime Filming Group)

Proefvaart

Op 14 maart was het mts Carpe Vesperum gereed voor de werfproefvaart: van Raamsdonksveer naar Heusden en terug. Precies één week later, op 21 maart, vond onder grote belangstelling de officiële en tevens succesvolle proefvaart plaats vanuit Willemstad.

Bij PC Kamp kijken ze met trots terug op het resultaat. Mark: “Onze orderportefeuille is goed gevuld. Aansluitend op de oplevering van het zevende schip van Alpinist hebben wij
namelijk nog vijf motortankschepen van 135 x 17,50 meter in opdracht staan.”

Hij voegt er tot slot aan toe: “Wij feliciteren familie Van Strien van harte met de oplevering en wensen mts Carpe Vesperum en de bemanning een behouden vaart!”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -