Oproep: wie weet meer over mijn opa, stoker Dingeman Troost?

0

Mijn opa Dingeman Troost uit Oudenhoorn heeft in de jaren 30 als stoker op sleepboten gewerkt. Eerst op een sleepboot die werd ingezet bij de aanleg van de Afsluitdijk. Het verhaal gaat dat hij stoker is geweest op de sleepboot Veergat van P. Smit. Later is er om een of andere reden een andere stoker op die boot gekomen.

In 1931 is de boot bij Breezand in een draaikolk gekomen waarbij drie bemanningsleden zijn verdronken. Dat waren kapitein Henk Bakker uit Rotterdam, machinist A. Visser uit Hansweert en A.J. Broere uit Rotterdam. Alleen de stoker, A. Visser jr. (zoon van de machinist) zag de ramp aankomen en sprong overboord en kon zwemmend wegkomen. Hij heeft het als enige gered. Zijn er mensen die iets meer weten over deze gebeurtenis?

Later heeft mijn opa ook nog een jaar of vijf op een sleepboot gewerkt die vanuit Rotterdam onder andere naar Koblenz ging. Dat was ook nog in de jaren 30. Hij heeft eens verteld over een controle door de Duitsers bij Kleve. Ze controleerden op vreemde valuta. Mijn opa heeft toen zijn portemonnee weggegooid. Na de controle heeft hij zijn portemonnee weer teruggevonden.

Wat hem bijstaat van Kleve, is de gevangenis, waar ook vrouwen zaten. Die hoorde hij gillen.  Dat heeft op hem veel indruk gemaakt.

Is er iemand die mijn opa misschien gekend heeft? Of valt er ergens na te gaan op welke boot hij gevaren heeft? Ook zou ik graag meer willen weten over de controle op vreemde valuta. Mocht je dan geen Nederlandse guldens bij je hebben? Werd daar op gecontroleerd?

Reacties zijn welkom per mail naar jahoi@yahoo.com.

Marja Hoorweg

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.