Aandacht voor tanker Ondina op Veteranendag

1

Tijdens de Nationale Veteranendag op zaterdag 29 juni wordt op het Malieveld in Den Haag en in de Ridderzaal aandacht besteed aan de Nederlandse koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De rol van de koopvaardij komt onder meer aan de orde in het Plaza Theater op het Malieveld in de pop-up-tentoonstelling ‘Ondina Story’. De door Willem Geluk ingerichte mini-expositie vertelt het verhaal van de Shell-tanker Ondina.

D-Day

Het Nederlandse zeeschip werd tijdens de oorlog aangevallen op de Indische Oceaan. De Ondina wist één van de vijandelijke raiders tot zinken te brengen. De tanker kreeg, nadat die door de VS was overgenomen, in 1943 een speciale opdracht om Amerikaanse onderzeeërs te voorzien van brandstof.

In 1944 vervoerde de Ondina olie naar Engeland, die bestemd bleek voor D-day. In juni 1945 was het de eerste tanker die brandstof vervoerde naar Rotterdam.

 

1 reactie

  1. de afbeelding van het schilderij over het zeegevecht in de Indische Oceaan op 11 november 1942 van de tanker Ondina en de HMIS Bengal met de Japanse raiders Aikoku Maru en Hokoku Maru is geschilderd door maritiem schilder Fred Boom.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.