Er staat een stevige bries als ik het terrein van Brasserie De Hompesche Molen in Stevensweert oprijd. Het enige geluid dat je oren streelt, is het ruisen van de van de wind door de bomen en natuurlijk in het struikgewas (met een knipoog naar Toon Hermans).
Er was een tijd, lang geleden, dat ook andere geluiden de lucht hier bezwangerden: het geknerp van baggermolens, dieselmotoren van de (sleep)bootjes voor personeel en materieel naar de baggermolens en van vrachtschepen. Toen stond dit gebied nog bekend als de grindlocatie Stevol.
(foto’s Jo Bindels)
Het geluid van de baggermolens is verstomd; er wordt hier nooit meer ontgrind; de benaming Stevol is verleden tijd. Natuur, vogels, Konikspaarden en Galloway-runderen maken er nu de dienst uit. De Hompesche Molen bewaakt het gebied als een stille wachter.
Deze hoogste molen van Limburg is in 1722 gebouwd door graaf Reinier Vincent van Hompesch, heer van Stevensweert en Ohé en Laak. Want het verdroot hem zeer dat de inwoners van Stevensweert hun graan lieten malen op de militaire molen in Stevensweert waarover hij geen zeggenschap had en waar hij dus ook geen inkomsten van had. Zodra de molen gereed was verplichtte hij alle inwoners van Stevensweert bij hem, uiteraard tegen betaling, te laten malen en graaf Reinier spande een proces aan tegen de schout, dat hij won. Zijn inkomen was dus verzekerd want zoals bekend: ‘arbeid adelt maar adel arbeidt niet’.
De molen is elke dag te bezichtigen, behalve op maandag. Elke eerste zaterdag van de maand, als de molen in werking is, leidt een gids de bezoekers rond. Vanaf de stelling heeft men een magnifiek zicht op de omgeving.
Romantische ligging
Het eerste deel van het spreekwoord ‘arbeid adelt’ is zeker van toepassing op Maartje Hoeben en Louis Kentjens. Zij zwaaien nu de (culinaire) scepter in De Hompesche Molen, waarin zij twee jaar geleden hun gelijknamige brasserie startten. Gepokt en gemazeld zijn ze in het horecavak; Maartje in de bediening en Louis in de keuken. Na jaren in loondienst te hebben gewerkt, gingen ze op zoek naar een locatie om samen een restaurant te beginnen.
Hun eerste indruk van De Hompesche Molen was: “Dit is het!” Zij hebben er hun –culinaire – stek gevonden en De Hompesche Molen heeft ook alles daarvoor. De charmante en romantische ligging pal tegenover het natuurgebied Molenveld. De twee terrassen met nostalgisch houten meubilair. De brasserie in het eveneens bijna driehonderd jaar oude molenaarshuis.
Dat heeft een plafond met eeuwenoude balken en een buitenmuur van de molen, die in het huis fungeert als binnenmuur en een gezellige bar in de kelder van de molen. Alhoewel kelder, vanuit de brasserie is het de begane grond, lijkt het. Maar vanuit de hoofdingang van de molen bevindt de bar zich inderdaad in de kelder. Op de eerste verdieping beschikt de brasserie ook nog over een aangename ruimte voor besloten gezelschappen tot zestig personen.
Halve porties
Bij een bezoek aan de molen houdt niets de gast tegen om een hap(je) te eten. Dat brengt ons op de menukaart. Overzichtelijk, niet te veel erop, maar toch genoeg om onder genot van een port je gedachten te laten gaan over de uiteindelijke keuze. Bovendien vriendelijk geprijsd. Sommige gerechten zijn ook zeer voorkomend te serveren in halve porties, voor matige eters of voor de kleine trek.
“Wij koken zonder poespas”, zegt Maartje. De menukaart staat op de website. Wij lieten onze keuze vallen op een uiensoep, die wij verrijkten met enkele druppels port en ‘zoervleis’ (voor de niet-Limburgers: zoetzuur gestoofd rundvlees met onder andere stroop en peperkoek). Dat alles stemt een mens tot tevredenheid. Vermeldenswaard zijn ook het bieraanbod (acht speciale Brand-bieren en zes Belgische bieren) en het 3-gangenweekmenu van € 19,95.
Indische avond
Rest ons nog u opmerkzaam te maken op de activiteitenkalender, ook te vinden op de website van de Brasserie. Eén ervan willen we eruit pikken. Een speciale Indische avond met live muziek, dans en gerechten uit de originele Indische keuken, in samenwerking met Indisch eethuis Rumah Makan uit Echterbosch op vrijdag 29 juli.
Reserveren vooraf is noodzakelijk: kaarten zijn verkrijgbaar bij de Basserie voor € 22,50 (exclusief drank) en € 35,- (inclusief tien consumpties) per persoon.
Brasserie De Hompesche Molen
Bilt 1
6107 AA Stevensweert
(0475) 55 18 15
www.hompeschemolen.nl