Van 17 tot en met 20 augustus is de 36e editie van Pukkelpop, Het festival in Hasselt wordt jaar na jaar een beetje groener en innovatiever, mede dankzij het langlopende partnership met De Vlaamse Waterweg. Zo gaan delen van de opbouw over water.
Vroeger ging het om decoratie- of backstage-materiaal, dit jaar zijn het complete units voor de artiesten. “Al voor de zevende keer kiest Pukkelpop voor de binnenvaart, iets waar we terecht fier op zijn”, zegt Lydia Peeters, de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Door deze innovatieve samenwerking in de spotlights te zetten hopen we nog meer bedrijven te overtuigen van de voordelen van de binnenvaart.”
Tien vrachtwagens minder
In 2015 maakte Pukkelpop voor de eerste keer gebruik van de binnenvaart voor het transport van backstage-materiaal. In 2016 werd overgeschakeld op containers, in 2017 vervoerden ze het hoofdpodium en sinds 2018 ging het om decoratieve containers.
Dit jaar gaat het om units voor de backstage. “Door de waterweg te gebruiken voor het transport houden we tien vrachtwagens van de weg”, vertelt Frederik Luyten, woordvoerder van Pukkelpop. “Dat is toch een mooie bijdrage voor een festival dat zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wil houden. Dit jaar vervoeren we zo trouwens de kleedkamers van onze headliners, waaronder Billie Eilish, The Killers en Angèle.”
Multimodaal vervoer
De units werden via kaai 524 van Euroports in Antwerpen op een binnenschip geladen richting Genk. Na lossing op de kade van Haven Genk, kunnen de units snel en efficiënt naar het festivalterrein in Kiewit vervoerd worden.
Alleen de last mile naar Kiewit wordt afgelegd per vrachtwagen. “Die optimale combinatie van vervoersmethoden is een mooi voorbeeld van mijn streven naar meer multimodaal goederenvervoer”, aldus Lydia Peeters.
Meer festivalplezier, minder emissie
De samenwerking is geen exacte herhaling van vorige edities. Er wordt altijd op maat bekeken welke transportopties de beste oplossing bieden. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg: “Wanneer Pukkelpop erop mikt om in 2023 méér festivalgangers te verwelkomen op hun weide, betekent dat ook een toename qua materiaalbenodigdheden. Dankzij de binnenvaart wordt de schaal vergroot, maar groeit de uitstoot niet mee.”
Die milieubewuste drijfveer achter Pukkelpop is precies wat De Vlaamse Waterweg nastreeft door zoveel mogelijk bedrijven te overtuigen van transport over water en door de verduurzaming van dat transport te ondersteunen.
Green Deal Binnenvaart
Op 23 juni ondertekenden 89 partijen de Green Deal Binnenvaart. “Via de Green Deal willen we sámen met de sector komen tot haalbare oplossingen om de binnenvaart te vergroenen en vooral de sector hierin ondersteunen”, vertelt minister Peeters.
Aan de vooravond van het Limburgse muziekfestival Pukkelpop kwam daar een negentigste handtekening bij: die van Pukkelpop zelf. “Met de Green Deal zetten we zo samen met negentig partijen een grote stap richting vergroening van de binnenvaart. Via kennisdeling, testcases en werkgroepen streven we naar een emissieloze binnenvaart tegen 2050.”
Kosten besparen
“Wij zijn verheugd dat we net als voorgaande jaren, opnieuw mogen samenwerken met Pukkelpop en De Vlaamse Waterweg. Deze hernieuwde samenwerking biedt niet alleen nieuwe kansen voor een grote bereikbaarheid, maar ook voor bewustmaking van duurzame alternatieven in de regio, zoals water- en spoorvervoer”, aldus Christophe Jodogne van Haven Genk.
Ze vervolgt: “Door te kiezen voor binnenvaart kunnen bedrijven niet alleen aanzienlijke CO₂- reductie realiseren, maar vaak ook kosten besparen. Binnenvaart helpt klanten om vertragingen op terminals en files onderweg te vermijden, wat de efficiëntie van hun logistieke processen ten goede komt. Dit jaar hebben we ook onze schouders gezet onder het initiatief Green Deal. Dit engagement benadrukt onze inzet om actief te blijven investeren in de modal shift.”
Betrouwbaar
Ook D’hooghe Lifting en Transport is te spreken over de binnenvaart: “Het is ons eerste vervoer per schip en onze ervaring is zeer positief”, vertelt zaakvoerder Geert D’hooghe. “De binnenvaart is een zeer betrouwbare transportmodus: je weet quasi-exact wanneer je vrachten aankomen. Ook de samenwerking met Haven Genk verliep zeer goed. Ik ben in ieder geval getriggerd om de binnenvaart vaker in te schakelen. We verkleinen hiermee onze ecologische voetafdruk, iets dat steeds belangrijker wordt voor klanten als Pukkel-pop.”
Podium voor de binnenvaart
Naar verwachting zal het goederenvervoer tot 2040 met 30 procent groeien. Deze evolutie zorgt voor logistieke uitdagingen, zoals files op de weg en meer uitstoot, die niet in lijn liggen met de ecologische doelstellingen van Vlaanderen, België en Europa, aldus Chris Danckaerts. “Pukkelpop geeft al jaren het goede voorbeeld door de binnenvaart in te schakelen, en dat mag in de kijker worden gezet. Dankzij Pukkelpop krijgt de binnenvaart een podium, dat meer bedrijven en organisaties ervan moet overtuigen dat er muziek zit in transport via de waterwegen.”