De passagiersvaart in Duitsland dreigt met onwerkbare regelingen te worden geconfronteerd. Binnenvaartbond BDB slaat alarm: “Dit zou een nóg slechter seizoen dan vorig jaar kunnen worden.”
In de afgelopen dagen is het aantal coronabesmettingen in Duitsland fors gestegen. Bondskanselier Angela Merkel werkt aan een wetswijziging waardoor de Duitse overheid landelijke maatregelen kan nemen. Ze vindt dat de deelstaatregeringen, die (deels) hun eigen beleid kunnen maken, niet streng genoeg optreden.
Het nieuwe wetsvoorstel moet door het parlement worden goedgekeurd en de emoties hierover lopen hoog op. Verschillende deelstaten vinden de aangekondigde maatregelen buitenproportioneel of ongrondwettelijk. Vooral de avondklok ligt onder vuur, maar daar blijft Merkel keihard achter staan.
Onwerkbaar
De passagiersvaart dreigt volgens binnenvaartbond BDB in een onwerkbare situatie terecht te komen. Vanaf 100 besmettingen per 100.000 inwoners per week (momenteel zijn het er 160) mogen cruiseschepen in Duitsland niet uitvaren. Duikt die waarde onder de 100, dan mogen gemeenten zelf beslissen hoe zij met passagiersschepen omgaan. Dit zou er in de praktijk toe kunnen leiden dat een schip in de ene stad wel mag aanleggen, maar in de volgende stad die op het reisprogramma staat niet.
“Onder deze voorwaarden dreigt het vaarseizoen nog slechter te worden dan vorig jaar. Wij varen nu eenmaal het hele land door en bezoeken meerdere steden. Dit brengt onze vaarschema’s in de war. Het is ondoenbaar om elke dag te moeten kijken of we op een bepaalde ligplaats nog welkom zijn. De onzekerheid of een reis kan doorgaan schrikt ook potentiële gasten af.” Aldus BDB-vicevoorzitter Achim Schloemer (KD).
Ook het regelen van werktijdverkorting voor werknemers in de passagiersvaart wordt bijzonder complex als dit op basis van dagelijkse waarden moet gebeuren. De BDB wil dat de passagiersvaart wordt geschrapt uit het wetsvoorstel. “Laat ons liever, althans bij een waarde van onder de 100, gewoon varen. Uiteraard onder toepassing van strenge hygiëneconcepten – maar die hebben we.”
Derde piek
De onrust in Duitsland over de hoge besmettingscijfers is groot. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft al opgeroepen niet te wachten tot het parlement de wetswijziging heeft goedgekeurd maar meteen strengere maatregelen te nemen.
IC-artsen zien de ziekenhuizen weer volstromen en geven aan dat het ‘vijf na twaalf is’. Ze vrezen dat de piek van de derde golf hoger wordt dan vorig jaar.