Normaal gesproken beleven jaarlijks 2.000 zieke en gehandicapte gasten een mooie vakantie aan bord van de Prins Willem-Alexander. Het schip is speciaal uitgerust voor deze doelgroep. Door corona kan het vakantieschip, net als de reguliere riviercruiseschepen, echter niet varen. Dat slaat een groot gat in de begroting van Stichting Varende Recreatie, die het vakantie-hospitaalschip beheert. Hierdoor kan het onderhoud aan het schip eigenlijk niet of nauwelijks worden uitgevoerd.
Vakantieschip Prins-Willem Alexander kan niet zonder steun. “Normaal niet, en nu helemaal niet.” John Vierhouten, directeur van Stichting Varende Recreatie is er eerlijk over. “We kunnen gelukkig gebruikmaken van een aantal coronaregelingen van de overheid: de NOW-regeling als tegemoetkoming voor personeelskosten en de TVL, voor een deel van de vaste lasten. Maar dat is niet toereikend.”
Afscheid van zes medewerkers
“Gevolg is onder meer dat we helaas afscheid hebben moeten nemen van het grootste deel van de bemanning. We zijn teruggegaan van tien naar vier medewerkers. Onder wie twee machinisten om de boel draaiende te houden.”
“Zij krijgen gelukkig ook hulp van een aantal vrijwilligers. Helaas gaan er door het stilliggen ook weer zaken stuk waar wij ook bedrijven voor zoeken om ons te helpen.”
Er zijn mensen die hem aanraden op een andere manier omzet te maken. Bijvoorbeeld door het schip ergens als hotelschip af te meren. “Maar als je in Amsterdam kijkt, liggen daar wel veertig schepen die voorzien zijn van Franse balkons en jacuzzi’s en nog veel meer luxe. Dan kiezen mensen niet voor een hospitaalschip. Daar moet je eerlijk in zijn. Dat is voor ons dus geen oplossing.”
Twee weken
Van de veertig weken die het seizoen altijd duurt, heeft de Prins Willem-Alexander in 2020 maar twee weken kunnen varen. “Vorig jaar hebben we groot onderhoud gedaan. Het schip is ondertussen bijna achttien jaar oud; dus dan moet er wel het een en ander gebeuren. Het geld dat we vorige winter hebben geïnvesteerd, hebben we niet kunnen terugverdienen. Nu is weer onderhoud nodig, maar of dat financieel mogelijk is, weten we nog niet. We koersen achteruit op ons eigen vermogen. Dat was al niet zo groot en inmiddels is het bijna verdampt.”
De directeur klaagt niet. Hij is blij met de steun die de stichting het hele jaar door krijgt. “Van sponsors, instanties, havenmeesters, gemeentes en natuurlijk de vrijwilligers. Maar nu we niet kunnen varen, is dat niet voldoende”, aldus Vierhouten. “We zijn aangewezen op extra fondsen en donaties en proberen op die manier te overleven. We hebben er een aantal ontvangen, onder meer van kerken.”
Beddenactie
“Niet alleen wij, ook andere goede doelen hebben het moeilijk door corona: fondsen krijgen veel meer aanvragen dan anders. Wij hebben daar nooit aangeklopt en sluiten nu achter in de rij aan. Jammer genoeg merk ik dat het misverstand bestaat dat wij bij de Zonnebloem horen, en dat er dus wel geld voldoende zal zijn. Maar dat is niet zo. Wij zijn al bijna vijftig jaar zelfstandig en moeten ook zelf voor het geld zorgen. In normale tijden kan dat grotendeels door de verhuur van het schip aan zorginstellingen. Maar nu missen we die inkomsten.”
De vorig jaar gestarte Beddenactie loopt ook nog door. “Een goede vakantie begint uiteraard bij een goede nachtrust. We hebben nieuwe bedden en matrassen nodig voor de 25 hutten van de gasten en de 25 hutten van de vrijwilligers. Dat kost 150.000 euro. We zijn goed op weg, maar we zijn er nog niet.”
Volgend jaar
Vierhouten kijkt ondertussen reikhalzend uit naar volgend jaar. “Het seizoen zal zo goed als zeker niet in het voorjaar starten. We hopen op juli voor het eerst weer te mogen varen. Dan staan er ook weer boekingen.”
“Onze doelgroep wil wel heel graag, maar je merkt dat zorginstellingen en bewoners heel voorzichtig zijn. Logisch, aangezien zij kwetsbaar zijn en de meeste risico lopen door corona. We hopen zo graag dat we hun weer voor een mooie vaarvakantie kunnen verwelkomen….”
Kijk voor meer informatie over Vakantieschip Prins Willem-Alexander en de mogelijkheden om de stichting te steunen op www.vakantieschip.nl. Uw steun is hard nodig om dit unieke vakantieschip boven water te houden.