Directeur-generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom en ProRail-directeur Pier Eringa vertelden in De Volkskrant over het infrastructuurbeleid. Je moet de mobiliteit en het vrachtverkeer natuurlijk opvangen. Je kan het niet verminderen of tegenhouden.
Dat je niet bijvoorbeeld een snelweg door het Amazonegebied aanlegt (zoals die briljante nieuwe baas van Brazilië wil) ligt voor de hand. Hartstikke duur en zonde van de natuur, maar ja, je moet toch wat. Dus wordt er in Nederland – waar toch al geen boom meer op zijn oorspronkelijke plek staat – 1.100 kilometer extra asfalt aangelegd. Denk erom: alle infrastructuur die er al ligt, goed onderhouden hoor en natuurlijk het toverwoord: innoveren! Michèle Blom: “De kans ligt in technologie. Die gaat ons helpen.”
Inderdaad: als auto’s contact hebben met de beheerder kunnen er nog meer auto’s tegelijk rondtoeren door Nederland. De ProRailbaas voegt er verrassend aan toe dat ook treinen een rol kunnen spelen. Die kunnen dankzij innovatieve technieken korter op elkaar gaan rijden. “Dat scheelt ook capaciteit.”
De overheid heeft zich erbij neergelegd dat je mobiliteit en vrachtvervoer ruim baan moet geven. Wanneer is het genoeg? Vraagt Michèle zich retorisch af. Over vaarwegen geen woord. Dat is uit de mode. Nederland heeft op een ander net overgeschakeld, zoals Amerika dat deed aan het einde van de Truman Show.
Voor wie die film niet kent: Truman Burbank speelt vanaf zijn geboorte in een realityshow op de Amerikaanse tv. Hij weet dat echter zelf niet en denkt dat zijn medespelers echt zijn vrouw en zijn vrienden zijn en dat het lieve, fictieve stadje Seahaven waar hij woont, echt bestaat. (Nu volgt een ‘spoiler’) Heel tv-kijkend Amerika is bij deze realityshow aan de buis gekluisterd, tot hij het aan het slot van de film doorkrijgt en uit het decor stapt. Gejuich bij de kijkers, die vervolgens massaal overschakelen op een ander kanaal.
Heb jij nooit dat je denkt: dit kan niet waar zijn. Alsof je in een toneelstuk leeft waarin iedereen om je heen een rol speelt en de bedenker ervan een flinke borrel op had toen hij dit stuk schreef? In eerdergenoemde krant stond ook een verontwaardigd verhaal dat Nederland miljarden aan accijnsinkomsten misloopt als iedereen elektrisch gaat rijden. Elektrisch rijden is wel leuk idee, maar het moet natuurlijk geen succes worden.
Oktober was een succesmaand met twee records: het water op de Rijn stond nooit zo laag en het wereldwijde verbruik van olie brak door de 100-miljoen-vaten-per-dag-grens. Die twee records hebben volgens Donald Trump niets met elkaar te maken, verklaarde hij desgevraagd, waarop hij zijn charmante assistente vroeg: “Wie is die Rijn?”
Als ik Truman Burbank was geweest, was ik lekker in Seahaven gebleven.