Eindejaarsschoonmaak

0

Wie heeft er niet van gehoord: de grote voorjaarsschoonmaak. Alles moet thuis van de kant want schoon is niet schoon genoeg. Alle hoekjes en gaatjes krijgen een schrobbeurt en er wordt vaak flink opgeruimd. De ramen en deuren gaan wijd open en aan het einde van zo’n dag ruikt het hele huis weer heerlijk fris.

Dezelfde schoonmaak- en opruimwoede komt ook vaak voor richting het einde van het jaar. Vooral tijdens de Kerst­vakantie wordt de zolder en/of de schuur vaak grondig onder handen genomen. Dat betekent vaak dat er niet alleen kleine maar ook grote afgedankte spullen naar de stort
gebracht worden. Rondom de feestdagen is het dan vaak ook filerijden bij de stortplaats.

De term ‘Schoon schip maken’ is ook niet onbekend in de volksmond. Figuurlijk is de betekenis een fractie anders maar van oorsprong werd er flink geschrobt en opgeruimd aan boord om de boel aan kant te krijgen. En nog steeds. Oude versleten touwen, wrakhout, oud meubilair, defect witgoed enzovoort wordt allemaal weggegooid.

Voor bruin- en witgoed (televisie, wasmachine en dergelijke) is bij de aanschaf al een verwijderings­bijdrage betaald, zodat de verkoper bij de aankoop van een nieuw exemplaar de oude gratis moet innemen.

Grof afval kan ook worden afgegeven aan het afvaldepot of aan de bilge­boten. Om dit binnen het SAB-netwerk te kunnen doen, moet je wel aangemeld zijn bij de SAB. Grof afval hoort niet binnen de categorie ‘oliehoudende afvalstoffen’ en wordt dus niet gedekt door de € 7,50 afval­beheersbijdrage. Ook valt dit buiten het huisvuilabonnement.

De aanmelding bij de SAB is gratis. Net als bij de afgifte van oliehoudend afval toon je bij de bilgeboot je ecokaart, waarna een notitie van de afgifte wordt gemaakt in het olieafgifteboekje. Voor de afgifte van grof afval moet € 1,50 per kilogram worden betaald. Deze kosten worden betaald via de ecorekening of de SAB-rekening die gekoppeld is aan de ecokaart.

Wil je ‘niet oliehoudend kga’ afgeven maar heb je geen ‘huisvuilabonnement’? Dan kan dat op dezelfde wijze. Meld je aan bij de SAB. Bij de afgifte
wordt dan € 1,85 per kilogram in rekening gebracht. De snelste manier om je aan te melden is via de SAB-webshop. Kies voor de optie ‘Kaarten en rekeningen’.
Heb je al een ecorekening, kies dan voor ‘Een ecokaart aanvragen’ en klik bij de onderstaande opties op ‘Alleen grofvuil’.
Heb je geen ecorekening? Ga dan naar ‘Een SAB-rekening aanvragen’ en klikt op de gewenste optie.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.