De omzet van de binnenvaart is in het tweede kwartaal van dit jaar gedaald met ruim 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de grootste daling van de omzet in drie jaar tijd. Dat meldt het CBS in de Kwartaalmonitor transport en logistiek.
Vooral lagere tarieven drukten de omzet. Ook liep de aanvoer van bulkgoederen en containers in de Nederlandse zeehavens terug. Vreemd genoeg maakt het CBS in de cijfers geen onderscheid tussen droge lading en tankvaart.
Invloed waterstanden
In het tweede kwartaal lagen de vrachttarieven in de binnenvaart op het laagste niveau in bijna twee jaar, aldus het CBS. Dat heeft alles te maken met de waterstanden. Die stonden op een normaal niveau, wat tot gevolg had dat er voldoende vervoerscapaciteit was. Voorgaande was er vaker – en langdurig – sprake van laagwater; dat zorgde voor hogere prijzen.
Zoals in de tweede helft van vorig jaar. Toen steeg de omzet van binnenvaartondernemers met bijna 9 procent. Het CBS: Door lage waterstanden “…was dus meer scheepsruimte nodig voor dezelfde hoeveelheid lading en dit had een opdrijvend effect op de vrachttarieven”.
In het vierde kwartaal van 2015 waren de tarieven in de binnenvaart 50 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2016.
Negatief
Circa 90 procent van de binnenvaartondernemers denkt dat de vrachtprijzen in het huidige, derde kwartaal gelijk blijven. 9 procent voorziet een verdere daling van de tarieven. Slechts 1 procent verwacht hogere tarieven.
Over hun omzet zijn meer ondernemers negatief dan positief. Bijna 23 procent van hen denkt dat de omzet zal dalen en ongeveer twee derde verwacht dat de omzet gelijk zal blijven in het derde kwartaal.