- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws130 bijzondere schepen bij Koningsvaart

130 bijzondere schepen bij Koningsvaart

- Advertentie -

Delen

Circa 130 bijzondere schepen nemen deel aan de Koningsvaart. Zij zullen een nautische erehaag vormen op de route die Willem-Alexander en Máxima op 30 april afleggen na de kroning in Amsterdam. 

Voor de mini-sail tijdens de Koningsvaart is een delegatie van ruim 130 schepen van het varend erfgoed uitgenodigd. Deze schepen zijn allemaal onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Het zijn typisch Nederlandse schepen die gebruikt werden voor het werk of het plezier. Langs de route worden op de wal diverse optredens en activiteiten verzorgd op gebieden als sport, muziek, dans en cultuur. 

Ook onderwijsvaartuig Prinses Máxima is van de partij.

Prinses Máxima
Een van de aanwezige schepen is de Eendracht. Het zeilschip is tegenwoordig eigendom van de STC Group. Een ander instructievaartuig dat op Koninginnedag figureert, is de Prinses Máxima van de Maritieme Academie Harlingen en het Maritiem College Velsen. Aan boord van het schip zijn vijftien leerlingen en vijftien personeelsleden; zij vertegenwoordigen die dag het binnenvaartonderwijs in Nederland.
Ook zeil- en partyship Bounty vaart mee. Van het Havenmuseum in Rotterdam nemen de reddingsboot Koningin Juliana, de Havendienst 20 en de parlevinker Time is Money deel aan de feestelijkheden.

De route van de Koningsvaart.

De Koningsvaart begint om 19.30 uur bij het EYE Film Institute. De vlootschouw gaat over het IJ via het Java-eiland naar Muziekgebouw aan ’t IJ, waar het koningspaar rond 21.30 uur arriveert. De vaartocht wordt afgesloten met een saluut van de aanwezige vaartuigen, scheepshoorns en een demonstratie van verschillende blusboten.

Stremming
De beroepsvaart op het Amsterdamse IJ, waaronder rondvaartboten, is in verband met de Koningsvaart op 30 april volledig gestremd van 13.00 uur tot 1 mei 01.00 uur. De stremming wordt aan de westkant gemarkeerd ter hoogte van boei IJ 2A en aan de oostkant ter hoogte van boei IJ 16.
De stremming geldt ook voor alle op het IJ uitmondende vaarwegen en havenbekkens binnen dit gebied. Van het stremmingsgebied wordt uitgezonderd een strook water tussen Westertoegang en Westerdok. Dit gebied wordt ter plaatse gemarkeerd.
Van 27 april tot 2 mei geldt een snelheidsbeperking binnen het gebied op het afgesloten IJ tussen boei IJ 10 en Boei IJ 8. De maximale snelheid is teruggebracht van maximaal 12 kilometer per uur naar maximaal 8 kilometer per uur.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -