- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsStudenten liften per binnenvaartschip door Europa

Studenten liften per binnenvaartschip door Europa

- Advertentie -

Delen

Samen met medestudent Andy Leenen liftte Joost Nellen op een vrijdag vanuit Nijmegen met het Belgische vrachtschip Cheyenne naar Dordrecht. Op zaterdagnacht reisden beiden door naar Antwerpen. Ditmaal met de Caronia van de familie Heuvelman. Ook in Duitsland wordt al aan ‘bootliften’ gedaan. Het is even wennen.

Joost Nellen: “We zijn door het Algemeen Nijmeegs Studentenblad op reportage gestuurd, dat ditmaal als thema de zomervakantie had. Omdat het typisch iets voor studenten is om wél op reis te gaan, maar geen geld te hebben, zochten we naar een goedkope manier van reizen.”
Er werd voor ‘bootliften’ gekozen. Nellen: “Ik wist helemaal niets van de binnenvaart af. Alles was nieuw voor me. Het was even wennen om zo lang op een schip te zitten."

Tegenpolen
“Schippers en studenten zijn elkaars tegenpolen”, meent Nellen. “Wij hebben de kans het er een beetje van te nemen. Zij werken zich vanaf hun zestiende uit de naad. Een sociaal leven is er nauwelijks bij. Een jolige studententijd zoals sommigen van ons die hebben, kennen ze niet. Het was wel mooi om die werelden bij elkaar te zien.”

Klik hier voor filmpjes van de reis van Joost nellen en Andy Leenen.

“Maar als puntje bij paaltje komt, is het schippersleven niets voor ons. Het is zo’n wereld van verschil. Ik zie het niet gebeuren dat ik ooit in die wereld terechtkom…”
“Ik ga geregeld zwemmen op het Nijmeegse Waalstrandje. Sinds kort kijk ik op een heel andere manier naar schepen. Ik weet nu hoe lang het varen is van Nijmegen naar Dordrecht en Rotterdam. Laatst lag ik aan het strandje en zag ik de Caronia voorbijvaren. Dat was wel een mooi moment. Je weet dat die lui keihard aan het werk zijn en hoe het er aan toegaat; hoe het er van binnen uitziet, wie er meevaren. Erg bijzonder.”

(Frank Antonie van Alphen)

Lees het complete artikel in de Binnenvaartkrant van 28 juli 2009.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -