20 december 2006, op deze koude dag is het water van de Dordsche Kil spiegelglad. Het is windstil, maar niet stil; over het water hoor je de motoren van kraanschepen en de gesprekken die mannen met helmen en reddingsvesten voeren door hun walkie-talkies. Uit het water steken staalkabels, die door de hijskranen worden strak getrokken. Niet alleen de mannen op de kraanschepen kijken gespannen toe; ook de journalisten, bestuurders en ambtenaren op een nabijgelegen partyschip wachten af wat straks uit het donkere water van de Kil tevoorschijn komt. Hiervoor is iedereen gekomen: het lichten van het achterschip van een scheepswrak uit de 19e eeuw.
Dit is het begin van het spannende verhaal dat door Evert van Ginkel en Wouter Waldus werd geschreven in de speciale uitgave van vereniging De Binnenvaart, uitgegeven ter gelegenheid van de opening van de LASHbak op 31 maart 2011. In de LASHbak – onderdeel van Binnenvaartmuseum Rene Siegfried in Dordrecht – ligt het achterschip van De Jonge Jacob tentoongesteld, omringd door vondsten uit het schip.
Vereniging De Binnenvaart heeft onderdak geboden aan de Jonge Jacob in het Binnenvaartmuseum.
De Jonge Jacob is het scheepswrak dat uit de Dordtsche Kil is geborgen. Vereniging De Binnenvaart heeft onderdak geboden aan de Jonge Jacob in het Binnenvaartmuseum en sindsdien komen vele belangstellenden het daar bewonderen.
Archeoloog
Wouter Waldus, als archeoloog nauw betrokken bij de reddingsactie van De Jonge Jacob, komt naar de Rene Siegfried om daar het verhaal van De Jonge Jacob te vertellen. Dinsdag 5 februari staat museumschip Rene Siegfried, in het Wantij aan de Maasstraat, van 19.30 tot 21.30 uur in het teken van De Jonge Jacob. Aansluitend aan de lezing van Wouter Waldus kunnen bezoekers deelnemen aan een rondleiding door de LASHbak en De Jonge Jacob met eigen ogen bekijken.
De toegang is gratis. Meer informatie is te verkrijgen worden bij Lianne van Laak: 06-46428542.