- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws25 jaar Alubouw de Mooy: nog steeds met beide benen op...

25 jaar Alubouw de Mooy: nog steeds met beide benen op de grond

- Advertentie -

Delen

Vandaag bestaat Alubouw de Mooy exact 25 jaar. Op 6 juli 1999 richtten Hendrik de Mooy en Anton van den Berg het bedrijf samen op. Ze kijken nog steeds tevreden terug op die stap… en op wat ze met hun in Hendrik-Ido-Ambacht gevestigde bedrijf hebben opgebouwd. Samen met Hendriks broer Michel, die de in aluminium stuurhuizen gespecialiseerde onderneming in 2008 als mede-eigenaar kwam versterken.

De twee ondernemers waren collega’s bij een ander, inmiddels niet meer bestaand bedrijf dat ook aluminium stuurhutten maakte. Die waren in opkomst, maar ze konden zich niet vinden in de manier van werken. Dat kon beter, vonden Anton en Hendrik. De laatste vertelt: “Toen we op een beurs met Ab de Leeuw in gesprek kwamen, bood hij aan om op het terrein van Scheepswerf en Machinefabriek ’t Ambacht een loods te huren. Daar ontstond een groep bedrijven met allemaal hun eigen discipline, die elkaar versterkten. We besloten voor onszelf te beginnen.”

Bij de Kamer van Koophandel bleek al een bedrijf te bestaan met de naam ‘Alubouw’, daarom voegden ze er ‘de Mooy’ aan toe. Hendrik: “Mijn vader had vroeger een scheepsreparatiebedrijf gehad, aan het Zuiddiepje in Rotterdam, en die naam was nog best bekend.”

(foto Alubouw de Mooy)

Volop werk

Anton en Hendrik startten met z’n tweeën en konden met hun spaargeld, aangevuld door een lening van een bevriende ondernemer, de benodigde apparatuur, gereedschappen en een bestelbus aanschaffen. “Tweedehands, maar prima spul.”

Ze hadden meteen volop werk. “Op schepen die bij ‘t Ambacht lagen, maar ook ander werk”, vertelt Anton. Na een paar maanden hadden ze al personeel nodig. De toenemende drukte werd in de jaren daarna deels met freelancers en steeds meer met eigen mensen opgevangen.

Het bedrijf is nog steeds gevestigd aan het Noordeinde, op het terrein van ’t Ambacht. Wel in een grotere hal. “Die is echter ook alweer te klein”, bekent Anton. “We zijn eigenlijk uit ons jasje gegroeid, maar we willen hier niet weg. De samenwerking met de andere bedrijven bevalt ons te goed.”

Steeds groter

Er zijn in de achterliggende kwart eeuw heel wat stuurhuizen gebouwd; ze zijn de tel kwijt. Door de geleverde kwaliteit kreeg Alubouw de Mooy echter veel meer opdrachten. Zodoende maken ze ook masten, roefdeuren, beugels, trappen en loopplanken. “Het meeste in aluminium, maar we werken ook wel met staal”, aldus Hendrik. “Het is net wat de klant wil.”

Alubouw de Mooy levert stuurhuizen in alle soorten en maten. Rechtstreeks aan particulieren en rederijen en ook via scheepswerven. Bij de meeste zijn ze kind aan huis.

“De stuurhuizen zijn in de loop der jaren steeds groter geworden”, zeggen Anton en Hendrik. “Voor volgend jaar staat er eentje van 12 meter op de planning.”

“De kolommen maken we overigens niet zelf. Die laten we bouwen. Vroeger in Slowakije, tegenwoordig door Nederlands bedrijf, dat inmiddels een vaste partner is, waar we van op aan kunnen.”

Zoons

De stuurhuizen mogen dan steeds groter worden, die ambitie hebben Anton, Hendrik en Michel met hun bedrijf helemaal niet. Ze blijven met beide benen op de grond. “We zijn tevreden. We zijn met z’n elven en dat is mooi. We doen het met z’n allen en daarom vieren we ook het 25-jarig bestaan samen. In september gaan we samen, mét de partners, een weekend naar Lissabon.”

De volgende generatie klopt intussen op de deur. Sam, Michels zoon, draait in een combinatie werken/leren al een paar jaar mee. Antons zoon is bijna klaar met zijn opleiding en komt dan ook in dienst. “Het zou mooi zijn als zij het bedrijf willen overnemen, en dan is het aan de jongens zelf om te beslissen of zij misschien wel willen groeien. We richten ons nu op het leveren van kwaliteit. Voor ons telt dat elke klant tevreden moet zijn.”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -