“Zeeuwse containers kunnen beter over water”

0

Verladers in Zeeland zouden meer containers per binnenschip moeten laten vervoeren naar en van de Rotterdamse haven. Dat is de inzet van een nieuw project van Zeeland Connect en De Verkeersonderneming. Het doel is het aantal vrachtwagenritten tijdens de spits te verminderen op de drukke Rotterdamse wegen.

Veel import- en exportcontainers van Zeeuwse verladers worden over de weg van en naar de Rotterdamse haven vervoerd; een groot deel daarvan tijdens spitsuren. Zeeland Connect en De Verkeersonderneming promoten nu de containerbinnenvaart als alternatief.

Bij de start richt het project zich op temperatuurgevoelige lading. Een deelnemend binnenvaartschip wordt voorzien van extra koelcapaciteit. Ook voor niet-gekoelde lading wordt binnen het project gekeken naar de voordelen van het gebruik van de binnenvaart. Het project loopt tot en met december 2018. De doelstelling is minstens 2 miljoen wegkilometers per jaar te vervangen.

 

Duurzame modaliteit

“Er zijn nu al dagelijks mogelijkheden in de Zeeuwse havens om containers via de binnenvaart van en naar omliggende havens te vervoeren. Dit biedt verladende partijen rust in de planning door betrouwbare aan- en aflevermomenten, verhoogde beschikbaarheid lege containers in de regio en mede daardoor leiden tot lagere (transport)kosten.”

Volgens Zeeland Connect staat het bedrijfsleven ervoor open om vervoer over water als duurzame modaliteit in Zeeland en van en naar de havens van Zeeland Seaports (Vlissingen en Terneuzen) te stimuleren. “Dit project biedt kansen de containerlogistiek van en naar Zeeland te versterken door de voordelen voor de verlader te combineren met de logistieke mogelijkheden in de regio.”

 

Verladers gezocht

Zeeland Connect en De Verkeersonderneming zijn de initiatiefnemers van dit project. Zeeland Connect is een logistiek netwerk van ondernemers, kennisinstellingen en overheden. De Verkeersonderneming is een publiek-private samenwerking van gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, het Ministerie van I en M, Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam.

Zeeland Connect zoekt nog verladers die containers tussen Zeeland en Rotterdam via de weg laten vervoeren. Zij kunnen contat opnemen met projectmanager Wouter Vos: [email protected].

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.