Zeeland Seaports: minder overslag, wel beter resultaat

0

In het eerste halfjaar van 2015 bedroeg de zeeoverslag in Vlissingen en Terneuzen 16,4 miljoen ton. Dit is een daling van circa 5% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014. Dat maakt havenbeheerder Zeeland Seaports (ZSP) bekend. Het financieel resultaat is positief.

De daling deed zich voor in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal werd weer groei genoteerd.

 

Minder vloeibare bulk. Dat kwam mede door een onderhoudsstop in april bij  Zeeland Refinery.
Minder vloeibare bulk. Dat kwam mede door een onderhoudstop in april bij Zeeland Refinery.

Lage olieprijs

De daling in de overslagcijfers in de eerste maanden van 2015 werd bijna uitsluitend veroorzaakt door een forse daling bij de vloeibare bulk. Dat kwam onder andere door onderhoudstops bij bedrijven. Ook de lage olieprijs pakte nadelig uit. Hierdoor was er weinig handel en bleven veel olieproducten en chemische producten in opslag.

Voor de Zeeuwse havens was dit nadelig doordat – in tegenstelling tot sommige andere havens – de beschikbare opslagcapaciteit in de haven volledig benut was. De in aanbouw zijnde opslagcapaciteit is pas over enige tijd operationeel.

 

Zwarte cijfers

Ondanks de daling van de zeeoverslag zag Zeeland Seaports het financieel resultaat verder verbeteren. Na verliezen van circa 15 miljoen euro in zowel 2012 en 2013, speelde ZSP vorig jaar quitte. 2015 lijkt een jaar met zwarte cijfers te worden.

Daardoor kan de havenbeheerder weer vooruitkijken naar nieuwe investeringen ten gunste van de bestaande bedrijven en bedrijven die zich wensen te vestigen in het havengebied van Zeeland Seaports.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.