Zeekadetten Lelystad noemen schip naar eigen stad

0
Het schip van de Zeekadetten is de vroegere boeienlegger Dijle, die in 1969 als Vlissingen in de vaart was gekomen.

“Dit schip dient Lelystad. Iedere inwoner van de stad mag zich een beetje eigenaar voelen.” Dat zei korpscommandant Joop van Diest bij de doop van het schip van Zeekadetkorps Lelystad. Dat gebeurde op 7 september, tijdens de Hiswa te Water, die in Lelystad plaatsvond.

Die doop gebeurde door burgemeester Ina Adema. Het schip kreeg bij die gelegenheid zijn nieuwe naam: Port of Lelystad. Daarmee wil het jongste Zeekadetkorps van Nederland zijn verbondenheid met de stad tot uitdrukking brengen.

Doop

De doop van de Port of Lelystad vond plaats onder grote belangstelling van sponsors, bestuurders van Lelystad en de provincie Flevoland en vele andere relaties van het nog zo jonge Zeekadetkorps. Ook de inspecteur van de Koninklijke Marine, overste Alex Mons, was aanwezig.

ZKK Lelystad had genodigden gevraagd geen geschenken mee te nemen, maar in plaats daarvan een bijdrage te storten voor de verbouwing van een bergruimte tot slaapruimte. “Dan kunnen we weer veertien nieuwe Zeekadetten toelaten tot het korps.” Tot nu toe is door de genodigden een bedrag van circa 500 euro bijeengebracht.

Burgemeester Adema (links) verrichtte de doop.

Dijle

Het was voor burgemeester Ina Adema de eerste keer dat zij een schip doopte. Met een goede fles en een ferme zwaai slaagde zij daar al bij de eerste poging in. Voorzitter Tony Merkelbach: “We boffen maar met onze burgemeester, want alleen een vrouw mag een schip dopen.”

ZKK Lelystad-commandant Joop van Diest vroeg Neptunus, de god van de zee, om zijn zegen: “Nu vragen wij uw mildheid, om de oude naam van dit schip, de Dijle, te verwijderen uit het grootboek van de diepzee. Verder vragen wij u, dat als zij opnieuw aangeboden wordt voor zegen onder een nieuwe naam, zij weer erkend wordt en gezegend wordt met dezelfde voorrechten als voorheen.”

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.