Zaanstad draait proef met Wilhelminasluis

0
Een tweet van gemeente Zaanstad over het stilleggen van de sluis. (foto Zaanstad/Twitter)

Vandaag is gemeente Zaanstad op 06.00 uur gestart met het op proef schutten van de Wilhelminasluis voor de beroepsvaart. “Het gaat nadrukkelijk om een proef waarbij storingen in de bediening zich nog voor kunnen doen”, stelt de gemeente. “Het kan zijn dat schepen daardoor langer moeten wachten.”

Er wordt geschut tot maximaal 140 meter. “Het is aan de schippers om te bepalen of ze het risico op wachten willen nemen. Willen ze dat niet dan kunnen ze gebruik maken van de omvaarroutes.” De Wilhelminasluis is niet geopend voor de recreatievaart.

Proefdraaien

Het proefdraaien vindt op drie momenten per dag plaats: van 06.00 uur tot 07.00 uur, van 11.00 tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 22.00 uur. De proefperiode duurt tot nader order. “Net zolang tot de Provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad het veilig achten om de sluis weer volledig in gebruik te nemen.” In het weekend gelden andere bedieningstijden.

Veiligheid

De bediening van de Wilhelminasluis is op vrijdag 19 juni door de gemeente stilgelegd na een aantal storingen. Ook hadden de brugbedieners geen goed zicht hadden op het sluiscomplex. In combinatie met een toename van de recreatievaart achtte de gemeente veilig bedienen niet meer mogelijk.

Provincie Noord-Holland, Zaanstad en bouwer Heijmans hebben de afgelopen week hard gewerkt om de problemen op te lossen en de sluis weer in gebruik te kunnen nemen. Zo zijn er twee nieuwe camera’s geplaatst.

 

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.