- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWMI werkt aan banenbeurs en eigen campus in Werkendamse haven 

WMI werkt aan banenbeurs en eigen campus in Werkendamse haven 

- Advertentie -

Delen

Het maritieme cluster in Werkendam floreert als nooit tevoren. Dat is onder meer merkbaar aan het aantal vacatures bij de bedrijven die zijn aangesloten bij Werkendam Maritime Industries. Dat zijn er momenteel 135. Het cluster wil daarom komend najaar een banenmarkt organiseren.

​Werkendam is in binnen- en buitenland een begrip als het om scheepsbouw, waterbouw en maritieme innovatie gaat. In en aan de Biesboschhaven en de Beatrixhaven en omgeving kunnen scheepseigenaren voor alle diensten en producten terecht. Van onderdelen tot onderhoud, van reparatie tot compleet afgebouwde schepen. Waaronder de Ab Initio, het ultramoderne opleidingsschip dat momenteel wordt afgebouwd voor de STC Group.

Gunstige ligging

Werkendam is gelegen aan de belangrijkste Europese hoofdtransportas: alle schepen die tussen Rotterdam/België en Duitsland varen, komen erlangs. Het Werkendamse maritieme cluster heeft de gunstige ligging op het punt waar de Boven-Merwede zich splitst in de Nieuwe Merwede en de Beneden Merwede optimaal benut. Het heeft een uitstekende naam op het gebied van de bouw, reparatie en onderhoud van binnenvaart-, shortsea-, riviercruise- en werkschepen en voor projecten in de offshore, waterbouw en baggerij.

Gespecialiseerde onderaannemers en toeleveringsbedrijven completeren het pakket met een ruim aanbod onderdelen, activiteiten en diensten. De concentratie en samenwerking bieden opdrachtgevers voordelen van zakendoen in Werkendam: korte lijnen en vakmanschap in alle disciplines.

Vierde ‘O’

​De samenwerking kreeg in de jaren 80 een gezicht met de oprichting van de Scheepsgroep Werkendam. Formeler en nog professioneler werd het in 2014 met de oprichting van opvolger Werkendam Maritime Industries, waarin de bedrijven nauw samenwerken met de gemeente Altena (waartoe Werkendam tegenwoordig behoort). “Aan de profilering van het cluster en aan goede verbindingen tussen onderwijs, overheid en ondernemers”, zegt programmamanager Karin Struijk. “Ze voegt aan de bekende 3 O’s nog een vierde toe: “De overkant. De samenwerking met de Drechtsteden en Brabant is ook belangrijk. We hebben een compleet ecosysteem, maar het is wel open. We willen met iedereen samenwerken.”

“We zijn in 2014 begonnen met 24 leden. Nu zijn het er 43. Het mooie is dat ook de waterbouwers en constructiebedrijven aangetakt zijn. Daarmee zijn we nog diverser en completer geworden.”

Veel vacatures

De bedrijven hebben volop werk, vertelt Struijk. “Corona heeft geen nadelige gevolgen gehad als je kijkt naar de werkgelegenheid. Er zijn de afgelopen twee jaar geen banen verloren gegaan. De pandemie is nog wél steeds merkbaar door slechtere beschikbaarheid van grondstoffen en onderdelen en hogere prijzen. Maar daar weten de ondernemers steeds praktische oplossingen voor te vinden. Alles draait gelukkig gewoon door.”

Dat vertaalt zich onder meer in een groot aantal openstaande banen. “We hebben onlangs een inventarisatie gedaan”, zegt Struijk. “Het gaat om 135 vacatures, op een totaal van ruim 2.000 medewerkers die in dienst zijn bij de aangesloten bedrijven. Dat is best veel.”

Het WMI-bestuur heeft ook al ideeën om daar iets aan te doen. “We willen komend najaar een banenmarkt organiseren. Niet alleen voor jongeren, maar ook voor mensen die nu aan de zijlijn staan… Die willen we gaan begeleiden en opleiden.”

“Naast de extra aanwas is het belangrijk om ook de huidige medewerkers te binden en boeien. Voor hen organiseren we bijvoorbeeld trainingen, in het kader van ‘een leven lang ontwikkelen’. De training hydrauliek die we dit jaar aanboden, was een groot succes. Vier avonden, met als docenten mensen die hun sporen hebben verdiend in de hydrauliekwereld. Twintig deelnemers hebben die training met goed gevolg afgerond.”

Programmamanager Karin Struijk. (foto WMI)

Techniekpromotie

WMI doet ook al langere tijd aan techniekpromotie. Het doel daarvan is jongeren al vroegtijdig te interesseren voor een baan in de maritieme sector. “Zo nodigen we de basisscholen in Altena uit. Afgelopen schooljaar hebben ze 1.200 leerlingen aangemeld. We bieden heen ook de kans mee te gaan naar de Uitvindfabriek in Breda en de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Daar krijgen ze workshops met techniekopdrachtjes. Zo hopen we een techniekzaadje bij hen te planten en dat een aantal hun talent voor techniek ontdekken.” Voor deze uitstapjes werkt WMI samen met de gemeente; die betaalt de bus en de toegangskaartjes en doet de organisatie.

Het mbo en hbo staan ook op het vizier. “Daar organiseren we ook van alles voor. Zo zijn onlangs studenten van het STC aan boord van de Ab Initio komen kijken, het opleidingsschip waaraan diverse Werkendamse bedrijven werken. Voor het hbo gaan we structureel gastlessen aanbieden – nu is dat nog incidenteel. Op het gebied van werktuigbouw en engineering.”

“Het lukt om techniek steeds meer op de agenda te zetten bij scholen. Ook mavo- en havo-klassen weten we naar de haven te halen. We hebben twee keer een groep van dertig schooldecanen ontvangen. Belangrijk want zij adviseren leerlingen bij de keuze van een studierichting. Nuttig om hen kennis te laten maken met techniek in het algemeen en binnenvaart en waterbouw in het bijzonder. Een van die decanen keek zijn ogen uit op de Abo Initio en zei: ‘Zo zeg, die leerlingen krijgen een elite-opleiding.’ Dat is ook eigenlijk zo, want het is een gigantisch mooi schip.”

Eigen campus opzetten

Een nieuw plan is de opzet van een eigen WMI-campus in het hart van het Werkendamse havengebied. Er zijn al enkele opties waar die campus zou kunnen komen. “Gemeente Altena denkt daarover met ons mee.”

“Het moet een zichtbare, eigen plek in de haven worden. Met een theorie- en een praktijkleslokaal, met een vergaderzaal en ontvangstruimte. Daar kan ook de WMI dan een eigen kantoor krijgen, is de bedoeling. Zo kunnen we op alle vlakken een stap vooruit maken.”

Lees hier de Werkendam-special in de Binnenvaartkrant van 5 juli 2022.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -