Watergeuzen Pro Patria vieren 150-jarig bestaan

0
Ook de vaartochten naar Den Briel, zoals die in 1947, komen aan bod in het jubileumboek. (foto Pro Patria)

Op 1 april bestaat de Rotterdamsche Watergeuzen Vereeniging Pro Patria 150 jaar. Ter gelegenheid daarvan verschijnt een boek over de historie.

De vereniging werd in 1872 opgericht door schippers uit de Rijn- en binnenvaart, sleepbootkapiteins, sleepagenten, scheepsbevrachters, scheepsreders en anderen die direct of indirect met de scheepvaart te maken hadden. Het doel was een “onderling vriendschappelijk samenzijn te bevorderen, ontsproten uit het feestelijk herdenken van het 300-jarig bestaan van Nederlands onafhankelijkheid op den eersten April 1872”.

Herdenken

De vereniging bestaat nog steeds uit oud-schippers, bevrachters en mensen die direct of indirect met de scheepvaart te maken hebben. De vereniging heeft altijd een enigszins besloten leven geleid met als belangrijke gebeurtenissen het op gepaste wijze herdenken en vieren van 1 april (inname van Den Briel door de Watergeuzen) en 3 oktober (Leidens ontzet). Daarnaast wordt aandacht geschonken aan belangrijke gebeurtenissen binnen het koninklijk huis.

Veel schippersfamilies zijn generaties lang lid en hechten veel waarde aan de onderlinge vriendschap en respect, en dat binnen de aloude tradities van de vereniging. Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt een boek waarin de 150-jarige geschiedenis van RWV Pro Patria gedetailleerd beschreven wordt, aangevuld met veel foto materiaal.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.