- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWaterbouwkundig Laboratorium na vier jaar renoveren klaar

Waterbouwkundig Laboratorium na vier jaar renoveren klaar

- Advertentie -

Delen

De renovatie van het Vlaamse Waterbouwkundig Laboratorium (WL) is klaar. Op 23 oktober werd het complex aan de Berchemlei in Borgerhout officieel heropend.

“Met deze noodzakelijke verbouwing maken we het Waterbouwkundig Laboratorium helemaal klaar voor de toekomst”, zei de Vlaamse minister Lydia Peeters van Mobiliteit en Openbare Werken bij die gelegenheid. “Het onderzoek en de expertise van het Waterbouwkundig Laboratorium zijn noodzakelijk om het Vlaamse beleid rond havens, waterwegen en kustbescherming vorm te geven en uit te voeren”, aldus Peeters. “Deze werken waren noodzakelijk voor de toekomst van het Waterbouwkundig Laboratorium. Met dit vernieuwde complex verzekeren we vanuit Vlaanderen het nautische en maritieme onderzoek dat onder andere essentieel is om de klimaatuitdaging en de toegang tot onze havens te verzekeren.”

De genodigden bekijken een schaalmodel van de stormvloedkering in Nieuwpoort (foto DMOW)

Publieke functie

De verbouwingen gingen van start in oktober 2019 en kostten circa 11,5 miljoen euro. Naast de oorspronkelijke hoofdgebouwen was de locatie van het Waterbouwkundig Laboratorium een onsamenhangend geheel van verschillende en te kleine bijgebouwen. Hierdoor waren de functies en teams over het hele terrein verspreid. Dat bemoeilijkte de samenwerking en interactie soms. Daarnaast voldeden enkele paviljoenen niet meer aan de huidige eisen qua veiligheid en comfort.

Bij de grondige renovatie zijn de hoofdgebouwen op het terrein behouden. Ze worden nu door nieuwbouw met elkaar verbonden: een toren van 26 meter hoog en een L-vormige ‘kantoorlus’. Ook de daken van de hallen werden vernieuwd.

Er zijn nu zo’n honderd werkplekken voor eigen medewerkers van het WL, naast de mogelijkheid tot samenwerkingsvormen met andere locaties en organisaties. Er is gekozen voor een open kantoorinrichting met veel vergadermogelijkheden. Met de nieuwe toren bestaande uit de ontvangstruimte, een gespecialiseerde bibliotheek en een auditorium krijgt het WL ook een publieke functie en zijn er meer mogelijkheden tot kennisdeling.

Expertisecentrum

Filip Boelaert, secretaris-generaal op het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, sprak van een mijlpaal voor het Waterbouwkundig Laboratorium. “Al negentig jaar is het Waterbouwkundig Laboratorium een expertisecentrum voor onze havens en de maritieme wereld. De opening van deze gerenoveerde site is dé kers op de taart.”

Het Waterbouwkundig Laboratorium is een afdeling van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Het is het expertisecentrum voor onderzoek en adviesverlening over waterbouwkundige, nautische, hydraulische, sediment-gerelateerde en hydrologische vraagstukken. Binnen het departement is het WL onderdeel van Xperta, dat als studie-, onderzoeks- en kenniscentrum diensten levert ter ondersteuning van het mobiliteitsbeleid.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -