- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVrijdag starten de Maasbrachter Havendagen

Vrijdag starten de Maasbrachter Havendagen

- Advertentie -

Delen

De Maasbrachter Havendagen zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot een belangrijk evenement voor Midden-Limburg en de Nederlandse binnenvaart. Het tweejaarlijks spektakel trekt duizenden bezoekers naar de haven van Maasbracht. Op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 juni vindt alweer de 41e editie plaats.

Er is een gevarieerd culinair, muzikaal en business programma voor bezoekers en (maritieme) ondernemers samengesteld. Voorzitter Chantal Pols van de Stichting Maasbrachter Havendagen zegt: “Over drie dagen gerekend hopen we 15.000 bezoekers te begroeten. Naar goed Limburgs gebruik steken we een kaarsje op bij Maria in de kapel van Tergouwen voor goed weer.”

Gratis entree

‘Het bestuur en de commissies van de Maasbrachter Havendagen hebben hard gewerkt, onder andere om op tijd het programma van de Havendagen aan het publiek te kunnen presenteren. “We willen de schippers, die uit alle delen van Nederland naar Limburg komen, laten zien hoe trots onze vrijwilligers zijn op hun scheepvaartevenement in de haven van Maasbracht”, zegt Chantal Pols.

De belangstelling van schippers en bezoekers was tijdens de jubileumeditie in 2022 (de 40e) overweldigend. Om dit keer meer ruimte en een nog betere beleving te creëren heeft het bestuur een aantal wijzigingen doorgevoerd in de plattegrond van het evenemententerrein. Zo wordt het centrale podium omgedraaid en krijgt het een catwalk. Ook is een verdere upgrade voorzien van het evenementenplein, zowel qua grootte als aankleding.

Chantal Pols brengt nog een belangrijk punt naar voren: “Bij de Maasbrachter Havendagen wordt geen entree geheven. Dat is een unicum voor deze regio. Voor het overgrote deel worden onze uitgaven gedekt door een zeer goede sponsoring van de maritieme bedrijven in Maasbracht en omgeving.”

Vrijdag: Opening

Voordat de Maasbrachter Havendagen op vrijdag 28 juni 19.00 uur losbarsten, vindt er een XXL Business Event plaats. Dit netwerkevent wordt georganiseerd door Maasgouw Ondernemers en is exclusief voor bedrijven uit de gemeente Maasgouw en de topsponsors van de Maasbrachter Havendagen.  XXL Business Event heeft dit jaar als thema: ‘Ondernemen is topsport’ gekozen en de bijeenkomst krijgt een zomerse setting.

Tom Coronel spreekt over het belang van een topsport-mind-set voor ondernemers. De bekende autocoureur en ondernemer bespreekt met de Maasbrachtse zakenlieden waarom deze mind-set essentieel is om de hedendaagse uitdagingen aan te gaan. Ook burgemeester Dion Schneider komt aan het woord. Daarna is het gezellig netwerken onder het genot van een hapje en een drankje.

De burgemeester heeft nog een rol deze dag: hij verricht de opening van de Maasbrachter Havendagen om 19.00 uur. Even daarvóór lopen de historische schepen de voorhaven binnen. Ze meren af aan daarvoor speciaal aangelegde steigers. Ook de waterscoutinggroepen De Oude Tip uit Maasbracht en Sint Franciscus uit Roermond zijn met hun wachtschepen en vletten bij deze intocht van de partij.

Aan de museumsteiger liggen de tjalk Nooit Volmaakt en motorsleepboot Odilo ter bezichtiging. Dat kan gedurende het gehele weekend. Rondvaartboot Gouverneur van Limburg vaart – bij voldoende belangstelling – tegen een zeer gereduceerd tarief dagelijks om 11.00, 13.00 en 15.30 uur door de haven. De boot ligt bij de museumsteiger.

Het Maas Binnenvaartmuseum verkoopt museumstukken die overbodig zijn geworden in de collectie, voor een habbekrats aan bezoekers. Waterscouting DOT houdt wrikwedstrijden met roeiboten voor de jeugd in de haven en Modelbouw Groep Devel uit Zwijndrecht geeft acte de presence met modelboten en kranen op de tweede en derde dag van het evenement.

Zaterdag: scheepvaart- en bedrijvenmarkt

De scheepvaart- en bedrijvenmarkt is al jaren een vast onderdeel van de Maasbrachter Havendagen. Deze markt vindt plaats op zaterdag 29 juni van 10.00 tot 17.00 uur op de Havenboulevard. Werven, machinebouwers en andere aanbieders van producten en diensten voor de beroeps- en pleziervaart zullen zich hier presenteren. Maar ook bedrijven uit andere sectoren zijn welkom.

Ook dit jaar is er een Opleidingsplein, speciaal bedoeld voor onderwijsinstellingen met maritieme en/of technische vakopleidingen. De opleidingsschepen van het Nova College en het Scheepvaart en Transport College liggen van 28 tot en met 30 juni in de voorhaven.

Drukte tijdens de havenbraderie van 2022. (foto Maasbrachter Havendagen)

Zondag: havenbraderie

Op zondag 30 juni is traditiegetrouw de braderie op de havenboulevard. Er worden onder andere fashion, sieraden, tassen, lifestyle-producten, vintage kleding, streekproducten, kids gadgets, brocante, antiek en curiosa verkocht.

Het hele weekend is er speciale aandacht voor de jongste bezoekers. Zij kunnen zowel op zaterdag als op zondag genieten van het nodige kinderentertainment. Zo kunnen ze diverse workshops volgen (graffiti, tas versieren), een balletje trappen in de pannakooi of zich vermaken op diverse spring-, klim- en speeltoestellen. Optredens zijn er van goochelaar Tim Slaats.

Ook verschillende oude ambachten maken deel uit van het programma op zaterdag 29 en zondag 30 juni. Op zondag organiseert de plaatselijke kringloopwinkel een grote rommelmarkt aan de Sintelstraat.

Belle Perez en Frans Duyts

Op het sfeervol ingerichte festivalterrein, met aangrenzend een foodtruckplein met lokale ondernemers als traiteur Wolfhagen en frituur Lars Boom, is het op het podium drie dagen lang een komen en gaan van topartiesten, bands en entertainers. Feestband The Originals is een coverband die van alles speelt, vooral op verzoek. Het orkest heeft een repertoire van meer dan 5.000 nummers. Het is hun tweede optreden op dit maritieme festijn. In 2022 waren ze bijzonder succesvol.

De Hollandse zanger Frans Duijts treedt op vrijdagvond op. Hij zal ongetwijfeld zijn laatste hit Je denkt dat je alles mag van mij zingen. De Vlaamse zangeres Belle Perez is, op zaterdagavond, de tweede hoofdact. Zij brengt Spaanse nummers ten gehore waarbij het bijna ondoenlijk is om stil te blijven zitten of staan. Discjockey Chris Deluxe en 2 Brothers on the 4th Floor zijn andere klinkende namen die er dit feestweekend bij zijn in het grote paviljoen.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -