- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVopak slaat slag in Antwerpen met overname Gunvor-terrein

Vopak slaat slag in Antwerpen met overname Gunvor-terrein

- Advertentie -

Delen

Vopak neemt het voormalige Gunvor-terrein in Antwerpen over. Het Nederlandse tankopslagbedrijf koopt de aandelen van Gunvor Petroleum Antwerp (onderdeel van grondstoffentrader Gunvor Group). Daarmee krijgt het de Gunvor-concessie in het Antwerpse havengebied.

Vopak is van plan om het terrein duurzaam te herontwikkelen. Zo zal het bedrijf samen met Port of Antwerp-Bruges onder andere inzetten op een gezamenlijke invulling voor hernieuwbare energie met als voornaamste bedoeling een positieve bijdrage te leveren aan de decarbonisatie van de industriële cluster in de Antwerpse haven. Port of Antwerp-Bruges en Vopak willen gezamenlijk een new green energy hub ontwikkelen.​

Het terrein is zo’n 105 hectare groot en is ontsloten voor zee- en binnenvaartschepen, wegvervoer, treinen en beschikt over pijpleidingverbindingen naar Noordwest-Europa. De aangrenzende en toekomstige pijpleidingen zijn onder meer geschikt voor het transporteren van propyleen, ethyleen, CO2 en waterstof.

Groene ammoniak

Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Bruges, zegt heel tevreden te zijn dat Vopak uitbreidingsmogelijkheden heeft gevonden op de Gunvor-locatie. “Deze Nederlandse wereldspeler is al jarenlang een gevestigde waarde op het Antwerpse havenplatform en zal zich op de nieuwe site verder toeleggen op onder meer groene ammoniak, duurzame brandstoffen en fijnere chemieproducten. Zo kan Vopak niet alleen verder groeien binnen onze haven in lijn met de strategie van Port of Antwerp-Bruges, maar tonen we ook aan hoe we als haven samen met de bedrijven gestalte geven aan de energietransitie.”

Green port

“De samenwerking met Vopak past perfect binnen de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om als ‘green port’ de energiepoort naar Europa te worden”, aldus Havenschepen Annick De Ridder van Antwerpen. Zij is tevens bestuursvoorzitter van Port of Antwerp-Bruges.

“Dat deze wereldspeler die al jarenlang in onze haven verankerd is nu binnen de grootste petrochemische cluster van Europa duurzaam kan uitbreiden is uitstekend nieuws. Zo doet het Nederlandse Vopak de economische motor van Vlaanderen verder gezwind draaien.”

Toplocatie

Patrick van der Voort, President Europa & Afrika bij Royal Vopak, zegt tot slot: “Wij zijn zeer verheugd dat wij toegang hebben tot deze toplocatie in Europa’s toonaangevende petrochemische cluster. Het biedt ons een unieke kans om onze strategie uit te voeren, nieuwe partnerschappen aan te gaan en de industrie te ondersteunen in haar decarbonisatie door kritieke infrastructuur te ontwikkelen. De grote omvang van de site, de strategische ligging en de connectiviteit naar Noordwest-Europa bieden ongeëvenaarde mogelijkheden.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -