Onderhoud aan bijna honderd jaar oude Sluis 15 (Nederweert)

0
Sluis 15 in Nederweert. (foto Rijkswaterstaat / Studio Retouched)

Van 20 februari tot en met 10 maart verrichten aannemers SPIE Nederland en Van Doorn onderhoud aan Sluis 15 en de brug erover in Nederweert. in opdracht van Rijkswaterstaat voeren ze onderhoud uit aan de sluisdeuren, de sluis en de brug.

Sluis 15 stamt uit 1925. Vanwege de leeftijd, het intensieve gebruik en de ophoping van slib in de deuren is de werking van de sluisdeuren door de jaren heen afgenomen. Uit een inspectie is bovendien gebleken dat de staalconservering aan het einde van haar technische levensduur is.

Reviseren en conserveren

De aannemers reviseren en conserveren de sluisdeuren van het boven- en benedenhoofd en voorzien ze van nieuw hout. Daarnaast vervangen ze de draaipunten van de sluisdeuren en conserveren het staal van de haalkommen. Tot slot worden een ladder, bolders, leuningen en betonschades hersteld.

Volledig gestremd

Tijdens de werkzaamheden is de sluis volledig gestremd. Er is geen vaarverkeer mogelijk. Het werk wordt op werkdagen uitgevoerd tussen 07.00 en 17.00 uur.

De werkzaamheden zijn weersafhankelijk. Daarom is er een ruime planning. Zijn de werkzaamheden eerder klaar, dan worden de stremming voor de scheepvaart en de afsluitingen en bijhorende omleidingen voor het wegverkeer eerder opgeheven.

Waterhuishouding

Tijdens de werkzaamheden staat de kolk van de sluis droog. Om de waterhuishouding van de Zuid-Willemsvaart op peil te houden wordt via de Waterkrachtcentrale water uit het kanaal gereguleerd naar het aanvoerkanaal.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.