Voortaan ook oefenen met buitenboordmotoren

0

Het Maritiem College IJmuiden heeft vier splinternieuwe buitenboordmotoren aangeschaft. Het gaat om Yamaha-motoren van 5 pk. Hiermee kunnen de leerlingen zelf ervaren wat het is om met een gemotoriseerd bootje te varen en te manoeuvreren.

Sinds jaar en dag leren de leerlingen met een (bij)boot te roeien en te wrikken. Het idee hierachter is dat leerlingen kunnen werken met een boot, onder wisselende weersomstandigheden. Op de binnenvaartschepen waar de meeste leerlingen na hun studie gaan werken, is een bijboot verplicht voor calamiteiten.

 

Propellerbescherming

Maar wrikken is verleden tijd in de praktijk. Tegenwoordig zijn die boten vrijwel allemaal voorzien van een buitenboordmotor. Om de leerlingen daarmee te leren omgaan, heeft het Maritiem College IJmuiden er vier gekocht. De buitenboordmotoren zijn geleverd door Colex uit IJmuiden.

Ze zijn voorzien van een propellerbescherming. Hiermee wordt voorkomen dat, als er per ongeluk te dicht bij de kant gevaren wordt, de schroef beschadigd raakt. Ook is het veiliger bij het aan boord halen van een drenkeling.

 

Matroos Binnenvaart

Het Maritiem College IJmuiden, onderdeel van de Maritieme Academie Holland, bied nautisch vmbo-onderwijs voor jongens en meisjes. Als leerlingen deze school met succes hebben doorlopen, zijn ze in het bezit van een diploma Matroos Binnenvaart. Na deze opleiding kunnen ze, in een versneld traject,  op het mbo verder studeren voor de rang stuurman/schipper of kapitein/manager binnenvaart. Voor andere mbo-opleidingen (bijvoorbeeld zeevaart) geldt geen verkorte leerroute.

Bij het Maritiem College IJmuiden is huisvesting aanwezig, zodat ook jongens en meisjes die niet in de buurt van IJmuiden wonen naar deze school kunnen gaan.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.