Afsluitdijk gaat op de schop

0

 

De Afsluitdijk gaat op de schop. Tot 2021 ondergaat de dijk komende jaren een metamorfose. Voor de toekomstige bescherming tegen overstromingen moet de dijk worden versterkt. Er komen nieuwe sluizen en pompen om meer water te kunnen afvoeren. Daardoor ontstaat het grootste gemaal van Europa.

Kunstenaar Daan Roosegaarde is gevraagd een ontwerp te maken dat de dijk neerzet als icoon voor de Nederlandse waterbouwkunde, innovatie en Dutch Design.

 

Energie opwekken

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu maakte de plannen woensdag 12 mei bekend. ‘De Afsluitdijk is na meer dan tachtig jaar toe aan een grondige opknapbeurt. De dijk kan een voorbeeldfunctie krijgen als slimme dijk die niet alleen beschermt tegen hoogwater, maar waarmee je ook energie kunt winnen, de regionale economie, recreatie en toerisme stimuleert en de natuur een impuls krijgt. Daarmee geven we ook internationaal een mooi visitekaartje af.’

Het ministerie trekt voor het project ruim 800 miljoen euro uit. Rijk en regio trekken samen op en investeren gezamenlijk in projecten op het gebied van duurzame energie, natuur, regionale economie, recreatie en toerisme.

 

(foto Pudding4Brains)
De sluis in Kornwerderzand wordt vervangen. (foto Pudding4Brains)

Hoog water

De Afsluitdijk is in 1932 gebouwd. Al meer dan tachtig jaar beschermt de dijk een groot deel van Nederland tegen overstromingen vanuit de zee. Maar de dijk voldoet niet meer aan de normen voor waterveiligheid. Rijkswaterstaat zal de dijk daarom over de hele lengte van 32 kilometer versterken.

Daarnaast worden de sluizen aangepakt. Bij Den Oever en Kornwerderzand komen nieuwe keersluizen en in de sluis bij Den Oever worden grote pompen geplaatst. Overtollig water uit het IJsselmeer kan met de bestaande sluizen alleen bij een laag waterpeil in de Waddenzee worden geloosd. Na het plaatsen van de pompen kan overtollig water uit het IJsselmeer ook bij hoog water worden afgevoerd.

Het Ontwerp-Rijksinpassingsplan Afsluitdijk ligt vanaf vandaag ter inzage. Zes weken lang kunnen mensen een zienswijze indienen via Platform Participatie.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.