Voorlichtingsdag ‘Stoppen met varen’

0

Op vrijdag 20 september organiseert Steunpunt Binnenvaart in samenwerking met Stichting ABRI opnieuw een voorlichtingsdag over stoppen met varen. Tijdens de besloten bijeenkomst op museumschip René Siegfried in Dordrecht wordt gesproken over de financiële en fiscale consequenties van pensionering en bedrijfsbeëindiging. Ook komen veel praktische en sociale zaken aan bod.

“Stoppen met varen is vaak heel ingrijpend. Of je nu stopt omdat je met pensioen gaat, omdat je kinderen anders naar het internaat moeten, vanwege ziekte, financiële problemen, een sterfgeval of echtscheiding… Er komt veel op je af”, zegt Lilian van Hiele van Steunpunt Binnenvaart.

“Zeker nu. Regelingen en procedures worden steeds ingewikkelder. Instanties aan de wal begrijpen vaak niets van de binnenvaart, waardoor mensen met vragen en problemen vaak van het kastje naar de muur worden gestuurd.”

Op een rij zetten

“Niet iedereen heeft pensioen opgebouwd”, weet Van Hiele. “De AOW-leeftijd verandert, maar het duurt vaak een paar jaar tot man en vrouw allebei AOW krijgen en van één AOW-tje kun je niet leven. Wat is dan een goed moment om te stoppen?”

Het antwoord luidt voor iedereen anders. “Dat hangt uiteraard af van je financiële situatie, maar ook van je gezondheid én van wat mensen willen. Ook de leeftijd van het schip speelt mee. Tot wanneer is er SI? Is het zinvol nog te investeren? Is je schip nog te verkopen? Of kun je je (spaar)geld beter gebruiken om aan de wal te gaan. Dat is bij iedereen anders en om een goede beslissing te nemen is het belangrijk al die zaken eens goed op een rij te zetten zodat je een weloverwogen besluit kunt nemen.”

Persoonlijke ervaringen

De informatiedag wordt voor de elfde keer gehouden. “Gemiddeld komen er zo’n dertig mensen. Variërend van mensen die net gestopt zijn tot zestigers die binnen een paar jaar willen stoppen en willen weten waar ze rekening mee moeten houden”, zegt Van Hiele.

“De reacties zijn meestal erg positief. Niet alleen inhoudelijk, maar vooral ook vanwege de onderlinge contacten en het uitwisselen van persoonlijke ervaringen.”

Aanmelden

Deelnemen aan de voorlichtingsdag kan alleen na aanmelding. Dat kan bij Lilian van Hiele, via e-mail (info@steunpuntbinnenvaart.nl) of telefonisch (tel 0620 11 23 19). Aanmelden liefst zo snel mogelijk, maar uiterlijk vóór woensdag 18 september.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.