- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws “Volle vaart vooruit met LNG voor zeevaart!”

 “Volle vaart vooruit met LNG voor zeevaart!”

- Advertentie -

Delen

Dinsdag 27 april heeft het Europees Parlement ingestemd met een routekaart voor schoner maritiem transport. Daarmee roept het de Europese Commissie op om de maritieme sector duidelijkheid te geven over de koers naar emissievrij varen en de manier waarop klimaatdoelstellingen kunnen worden gehaald. VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal-van Doorn heeft zich namens de liberale fractie als onderhandelaar op dit dossier ingezet voor LNG als overgangsbrandstof voor de zeevaart.

Emissievrij transport is belangrijke doelstelling van de routekaart. In het rapport is een grote rol weggelegd voor LNG in de transitiefase die de sector nodig heeft om dat emissievrije eindstation te gaan bereiken aldus Nagtegaal-van Doorn. De VVD-politica spreek van een realistische focus. Ze noemt waterstof, methanol en ammonia veelbelovende brandstoffen, maar die zitten nog volop in de ontwikkelingsfase en dus zijn deze schone alternatieven momenteel nog niet op grote schaal beschikbaar. Ook is er nog geen bunkerinfrastructuur om de overstap te maken. Daarom is een transitieperiode met ruimte voor overgangsbrandstoffen noodzakelijk, stelt de Nederlandse Europarlementariër.

LNG

“Ik ben heel blij dat we met deze kaart een ambitieuze en tegelijkertijd haalbare route hebben uitgestippeld voor de maritieme transportsector op weg naar emissievrij varen. Het is goed dat we LNG als overgangsbrandstof binnenboord hebben gehouden. LNG levert namelijk minder uitstoot van luchtvervuilende stoffen op dan bunkerolie en het is een betaalbaar en beschikbaar alternatief.”

“Bovendien zijn de schepen en bijbehorende infrastructuur die nu worden aangedreven door LNG straks geschikt voor een overstap naar het nog schonere bio-LNG. Zo kunnen we stappen richting de eindbestemming zetten, maar vragen we niet het onmogelijke van onze maritieme sector.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -