- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwVolante gaat er volaan tegenaan

Volante gaat er volaan tegenaan

- Advertentie -

Delen

Scheepsbouw op z’n breedst.

Swintrans’ nieuwste ligt als één van de vijf afbouwschepen op kop, lezen we op het werkbord van Trico. De onder Lloyds gebouwde bunkertanker bereidt zich voor op de start, in charter bij FTS Hofftrans en doorverhuurd aan OW Rotterdam. Eenmaal in het gangboord duiken we de vandaag aan de hectiek ontkomen machinekamer in en staan oog in oog met een ‘stille kracht’ van Mitsubishi, die is geleverd door Koedood Dieselservice. Ouderwets nog wordt het meubilair aan boord gesjouwd. De meubels vragen door hun afmetingen – afgezet tegen die van de deur – echter om een moderne verhuizertechniek, klinkt het verontwaardigd vanaf dek.

 (foto’s Johan de Witte)

Tien ladingstanks en twee door EPS geleverde Bornemann’s later klimmen we op de bunkermast van Van Wijk voor een foto. Drie bunkertankers in de haven van Shipyard Trico naast elkaar, in verschillende fases van afbouw en tweemaal 135 meter voor de kop is scheepsbouw op zijn breedst. Niettemin neemt de nieuwbouw af, maar de reparatie toe – waarmee Trico hoopt te stabiliseren. Aanvaringsschaden, twee ruimen maken in de kempenaar van Jan Deen, spudpalen inbouwen of onderhoudsklussen op de Azolla? Trico pakt alles aan en draait op volle toeren.

Werk aan de winkel
De Volante is van Scheepvaartbedrijf Volante BV, onder de paraplu van Swintrans BV uit Zwijndrecht. VeKa leverde het 110 x 11,45 meter grote casco vanuit China en besteedde de installatie uit aan Trico. VeKa Piping installeerde het leidingsysteem en Trico Piping realiseerde het overige leidingwerk.
“Fortis Nederland is een financiële partner die koers houdt in woelig water”, zegt Danny Werkman, partner in Swintrans en betrokken bij vijf nieuwbouwschepen binnen negen maanden tijd. Deze maand nog verhuizen Swintrans-bevrachting en onder andere Dari BV naar een nieuw kantoorpand op Dordtse Kil 3. “Er is nog werk aan de winkel en dat willen we zo houden”, aldus Werkman.

Aston Martin

Met tweemaal Bornemann mag de Volente zich ‘mts’ noemen.


De naam Volante duidt op een fameus autotype (van Aston Martin). Qua klant associëren de lettergrepen van Volante met het maritieme ‘er volaan tegenaan’. Een uitdrukking die uiting geeft aan het ondernemerschap om zelfs in tijden van recessie ‘de kop eraf te varen’.
Op de Volante ligt dit in handen van Peter Schless en zijn collega Marcel Metz, in samenwerking met hun bemanning. Peter, gepokt en gemazeld in de business, was de laatste maand aan boord om de tanker een goede start te geven.
De uitvoering van het schip vormt geen belemmering voor succes. Heatmaster houdt de lading op temperatuur.

De Volante gaat varen voor OW Bunker Rotterdam.

Opnieuw een zogenaamde ‘low budget-tanker’ aangekleed met kwaliteit. De iets oudere helft van de tweeling Virage-Volante is reeds in bedrijf en heeft tot dusver zonder storing bewezen zijn werk te doen waarvoor het is gebouwd.
Vanuit de Kampers-stuurhut, betimmerd door Willemsen Interieurbouw en Scheepsbetimmeringen, líjkt varen met een schip dat is versierd met roestvaststalen accessoires van Miron uit Zwijndrecht, toch nog op werken.

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -