- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwEen 5-sterren-admiraal

Een 5-sterren-admiraal

- Advertentie -

Delen

Wanneer een burgemeestersdochter haar hobby als zeeverkenner verzilvert met het doorlopen van het Scheepvaart en Transport College, stage loopt op de Commander en er als bemanningslid blijft, acht jaar later in bezit is van alle paperassen en ‘s nachts door het gebergte vaart terwijl de ‘ouwe’ op één oor ligt, heeft ze respect verdiend.
Chapeau voor Ingena IJssels, die nauwelijks twee jaar later partner wordt in een nieuwe tanker, die zij in Varna (Bulgarije) zelf inspecteert en bij VeKa Lemmer heeft afgebouwd. Ze gunde haar moeder, Jeannette IJssels-De Mink, de eer het mts Admiral te dopen. In het zicht van Gorinchems Waterpoort, de stad waar haar vader burgemeester is.
Ook de catering was in Gorcumse handen. Die van Bianka den Breejen van de in het centrum van de stad gevestigde restaurants Hipper en De Nieuwe Kolfbaan.

 

De Admiral in Gorinchem, uiteraard de plaats waar het schip gedoopt werd.

Doordacht
De Admiral is geen schip van superlatieven, maar een van doordachte functionaliteit: universeel inzetbaar en uitgerust met uitstekende techniek. 110 bij 11,45 meter, gebouwd voor kanalen en rivieren en in overleg met Tankfracht uit Hamburg, onder welke vlag de firmanten van VOF Admiral sinds 2003 varen.
Het schip draagt op 2,80 meter diepgang 2200 ton, loopt met een 6-cilinder en 1500 pk sterke ABC-diesel een milieubewuste snelheid. Kortom: de Admiral ‘staat op zijn strepen’ als een broodverdiener.
We krijgen de Admiral te pakken onder de oliehaven van Karlsruhe. Ingena IJssels meldt: “De Maxau staat rond de 5 meter, we lopen 7,9 kilometer met 740 toeren en verbruiken 200 liter. Vanaf Mannheim verwachten we binnen de tien uur Iffezheim binnen te lopen. Het is een mooie rivier, om elf uur in de sluis. We mikken erop om zondagavond zes uur in Birsfelden vast te maken. Even met de hele crew aan de wal kijken en de sfeer van Basel proeven. Dat, geeft nieuwe energie.”

Geen moment twijfel
Voordat Ingena in 1997 als sta­giaire op de Commander aanmonsterde, inspecteerde burgemeester Piet IJssels het schip en de bemanning. Na een vaartocht van vier uur werden beide goed bevonden en kreeg zij van haar vader fiat om zich te bekwamen in het vak.
Dat proces verliep in sneltreinvaart en Ingena groeide door tot tweede kapitein. Ronald Versloot en Hans Buitendijk boden haar een vennootschap aan in hun nieuwe firma VOF Admiral. Ze twijfelde geen moment en legde haar ondernemerskoers vast.

 

(foto’s Marcel Köppen)

“Véél later loop je dan in Varna op de werf, gefocust op je eigen schip, beseffend dat het begon met een zeeverkennershobby. Een stukje eigendom, strak in de spanten en fraai van model, motiveert enorm.”
Daarvoor boog Ingena zich over tekeningen en werd de Varna-kwaliteit hier en daar wat bijgeslepen. In de volle wachtkamer van VeKa’s afbouw stond het licht in de Lemmer het eerst op groen. Eenmaal van start pakte projectleider Peter Koopmans de afbouw met voortvarendheid aan. Ingena en Hans Buitendijk, met Ronald Versloot als mentor op de achtergrond, stuurden bij. Resultaat van deze samenwerking; een 5-sterren-­Admiral!

Smaakvol
De Admiral ging op 14 juni van start en is reeds met de vierde reis onderweg. Ingena houdt haar trots niet benedendeks en meldt dat haar Admiral “perfect vaart en werkt”.
De compagnons kozen voor leveranciers waarmee reeds een lange relatie bestaat, zoals met ABC. Ook de Verhaar (boegschroef) is een merk dat al 32 jaar bij Versloot aan boord te vinden is. Kampers leverde de stuurhut, Van der Velden de roeren.
Het schip heeft acht tanks, evenzoveel Marflex-pompen en een gereviseerde Houttuin-pomp van Kampers. Werkina en Alewijnse realiseerden de elektrische installatie en het aansluiten van Alphatron-apparatuur.
De smaakvolste plek aan boord is de keuken (van Keukenline uit Zwijndrecht). Inspanningen van de medewerkers van Hoogendoorn’s Maritieme Betimmeringen & Interieurbouw vinden we in stuurhut en woning, in een exclusief maatwerk.

Wat betekent varen voor Ingena IJssels? “Vrijheid. Het is boeiend werk, van hobby tot serieuze aanpak, waarin plezier en ontspanning niet ontbreken.”

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -