- Advertentie -
- Advertentie -

Vladimir

- Advertentie -

Delen

2-wekelijkse column, geschreven door Michel Gonlag.

Als je Vladimir Poetin nu ziet, moet je toch denken aan die hilarische film over de dood van Joseph Stalin (The Death of Stalin – UK 2017). De dictator ligt in zijn datsja na een beroerte bewusteloos in een plas van zijn eigen urine en zijn belangrijkste ministers staan om hem heen en weten niet welke dokters ze moeten laten komen om hem te redden. Alleen Stalin kan immers die beslissing nemen (en de beste artsen heeft hij bovendien laten vermoorden). Het gevolg is dat Stalin sterft.

Zo ver is het nog niet met Poetin, maar hij heeft alvast het juiste sfeertje gecreëerd. Wist je dat zijn opa de privékok van Stalin was?

Helaas heel begrijpelijk dat zo’n verknipt mannetje stikjaloers is op die leuke president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky. Een vrolijke acteur die erin is geslaagd een grappige televisieserie bijna letter­lijk in het echt na te doen door met driekwart van de stemmen en nauwelijks enige politieke ervaring president te worden van het grootste binnen Europa gelegen land. Dat is de omgekeerde wereld en echt veel knapper dan dat de dood van de Georgische grote leider van de Sovjet-Unie wordt nagespeeld door Britse acteurs.

Maar Poetin kan er niet mee leven dat de buurman populairder is dan hij en beschuldigt de leider van buurland Oekraïne van ‘nazisme’ terwijl de goede man twee Joodse ouders heeft. Hoe doorzichtig wil Poetin die leugen eigenlijk maken als ‘excuus’ om lekker ouderwets met een flink leger een land binnen te vallen? Het kan hem gewoon niet veel schelen. Zijn waardeloze imago lijdt daar niet meer onder.

Maar nu de gevolgen, die zijn dus wel serieus. Europa koopt nog steeds heel veel gas in Rusland en financiert dus die overval op Oekraïne. Zonder de verkoop van grondstoffen zou Rusland echt niet zoveel in de melk te brokkelen hebben.

De gespeelde verontwaardiging van Westerse leiders – Poetin heeft toch altijd een door en door betrouwbare indruk gemaakt – belooft weinig daadkracht. Ze willen niet van het Russisch gas af. En Oekraïne hoort sowieso historisch gezien bij Rusland?

Nederland is het Europese distributiecentrum voor olie en gas uit Rusland. Misschien zou de haven van Rotterdam een flinke veer moeten laten als het van een serieuze
boycot zou komen. Maar zo ver komt het niet. Wel zal waarschijnlijk de energieprijs verder stijgen door de onrust. En wie vaart daar wel bij? Juist, Poetin lacht zich dood. Als je die Doema-leden zag rillen voor hun leider, denk ik niet dat ze in dat geval op zoek gaan naar een dokter. Kom nou, Poetin is Stalin niet.

Michel Gonlag
- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. als men RUSSIFOBE nieuws en andere leugens goed denk te zijn.
    Moet je daar vooral de waarheid vinden.
    Het probleem is dat er een moment komt dat deze waarheden nu juist leugens en propaganda zijn.

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -