Nagenoeg alle Vlaamse gebruikers (96 procent) in de binnenvaart vinden AIS ‘altijd’ of ‘meestal’ betrouwbaar. Dat blijkt uit de nieuwste ICT-enquête van Promotie Binnenvaart Vlaanderen.
Drie kwart van de ondervraagden heeft zijn AIS-transponder gekoppeld aan een pc met elektronische vaarkaarten. “Gebruikers van het systeem vinden dat AIS het varen gemakkelijker maakt (59 procent), veiliger (54 procent) en overzichtelijker (51 procent). Toch is 30 procent er niet van overtuigd dat AIS het varen overzichtelijker maakt.” Aldus PBV over de uitkomsten.
Tweederde vindt AIS vooral nuttig voor zichzelf en/of voor de vaarwegbeheerder. Slechts 28 procent noemt AIS een nuttige service voor de klanten. Over de toegevoegde waarde van AIS voor verlader en bevrachter zijn de meningen verdeeld; toch vindt nog 50 tot 54 procent dat AIS ook voor die categorieën kan nuttig zijn.
Privacy
“Privacy blijft een gevoelig thema. Het zichtbaar maken van de eigen positie en vaarrichting wil men beperken tot een klein aantal situaties, zoals: andere schepen met AIS (81 procent is pro) en overheden die het verkeer regelen (60 procent).”
In andere gevallen zijn de ondervraagden voorzichtig, bleek uit de PBV-enquête: “voor politie, douane en andere overheden (44 procent wil zijn positie en vaarrichting met hen niet delen); de eigen bevrachter of verlader (36 procent afkerig); en alle bevrachters of verladers (46 procent wil het niet). Zo’n 22 procent wil zijn positie nooit tonen aan zijn opdrachtgever; 68 procent wil die informatie op een of andere manier wel ter beschikking stellen.”
PC aan boord
Het was de derde keer in vijf jaar dat PBV binnenvaartondernemers vroeg naar het gebruik van pc’s, internet en AIS aan boord. Nagenoeg alle Vlaamse binnenschepen (97 procent) hebben tegenwoordig een of meerdere pc’s aan boord. In 2005 was dat overigens al 86 procent en in 2008 95 procent.
De computers worden intensief gebruikt voor het beroep. Ruim vier op de vijf schippers gebruiken hun pc iedere dag voor beroepsdoeleinden. De helft van hen is er meerdere uren per dag op aan het werk. Beroepsmatig wordt de pc vooral gebruikt voor het raadplegen van elektronische vaarkaarten (81 procent) en voor elektronische reisaanmelding (48 procent).
Internet
84 procent van alle binnenschepen heeft toegang tot internet. Dat is 30 procent meer dan in 2005. “Er wordt ook intensief gebruik van gemaakt voor professionele redenen”, aldus PBV. “61 procent zit een tot twee uur per dag te surfen voor beroepsdoeleinden.”
Mobiel internet aan boord van een binnenschip blijft wel duur: 56 procent betaalt tot 99 euro per maand. Bij 11 procent bedraagt de maandelijkse factuur meer dan 150 euro. In 2008 betaalde slechts 3 procent meer dan 150 euro per maand voor internettoegang.