Veel verschillende soorten zwerfafval in Waddenzee

0
Berging van containers. (foto Rijkswaterstaat)

Rijkswaterstaat laat samen met de Waddenunit sinds 2018 onderzoek uitvoeren naar afval in de Waddenzee. Ook in 2019 leverde dat een uitgebreide lijst op met producten die niet thuishoren in het natuurgebied. Uit het onderzoek blijkt dat de containerramp van 2019 een grote impact heeft gehad.

De resultaten over het jaar 2019 zijn uitgewerkt in een uitgebreid onderzoeksrapport. De monitoring is uitgevoerd door Bureau Waardenburg in samenwerking met de Waddenunit.

MSC Zoë

Om een goed beeld te krijgen van de herkomst van het aangespoelde zwerfvuil, zijn er locaties uitgekozen die niet of nauwelijks gebruikt worden door mensen. Het afval dat lokaal door toeristen achtergelaten wordt, zoals peuken, blikjes en plastic bestek, blijft dan buiten beschouwing. De Steenplaat, Griend en de Zuiderduintjes zijn zulke locaties.

De onderzoekers kwamen onder meer paraffine, flessenpost, onderzoeksmateriaal, My Little Pony’s en granulaatkorrels tegen. Op het oostelijk gelegen Zuiderduintjes (bij de Rottums) is veel vuil aangetroffen dat wordt gelinkt aan de lading van de MSC Zoë. In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het schip 324 containers in de verkeersbaan op het Nederlandse en Duitse deel van de Noordzee, ten noorden van de Waddeneilanden.

Vuil door bouwsector

Op Griend zijn de meeste zwerfafval-items gevonden. “Op het eiland is veel isolatieschuim gevonden, vermoedelijk afkomstig uit de bouwsector en te herleiden tot Harlingen. Opvallend is verder dat op deze plek onderzoeksmateriaal is gevonden vanuit verschillende wetenschappelijke onderzoeken die er lopen rondom dit eiland”, schrijft Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat werkt, samen met andere organisaties, aan een duurzame aanpak van zwerfafval in het Waddengebied. Het gaat dan om zowel preventie, monitoring, handhaving als opruimen. Het doel is om het beheer op het gebied van zwerfafval te verbeteren.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.