- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsUtrechts glasafval voortaan per schip

Utrechts glasafval voortaan per schip

- Advertentie -

Delen

Ingezameld huishoudelijk glas uit de provincie Utrecht gaat voortaan over water naar de glasverwerker. Dit betekent dat er wekelijks 25 vrachtwagens minder heen en weer rijden tussen Utrecht en het Noord-Brabantse Heijningen. Dat levert jaarlijks een besparing van circa 140 ton CO2-uitstoot op.

“Het levert twee voordelen op: we maken als gemeente minder kosten en het is minder schadelijk voor het milieu." Aldus Utrechts wethouder Mirjam de Rijk (Openbare Ruimte) geeft morgen (donderdag 19 mei) het startsein voor de overstap op de binnenvaart. Ze doet dat samen met directeur Jurrie Oosterhof van Afval Verwijdering Utrecht, directeur Lieve Declercq van glasverwerkingsbedrijf Maltha en directeur Theo Pouw van de Theo Pouw Groep.

Proef succesvol
Tot 2011 ging bijna al het huishoudelijk glas (circa 25.000 ton) uit de provincie Utrecht over de weg van Utrecht naar Heijningen in Noord-Brabant. Dat betekende een uitstoot van ongeveer 7,5 ton CO2 per week. Alle vrachtwagens reden leeg terug naar Utrecht. Sinds 1 januari laat de gemeente het glas bij wijze van proef per schip vervoeren. Dat bleek een succes en daarom gaat Afval Verwijdering Utrecht ermee door.
Het ingezette binnenvaartschip kan ongeveer 600 ton glas per keer vervoeren. De CO2-uitstoot is circa 4 ton per enkele reis, waarmee per afvaart ongeveer 3,5 ton minder CO2 wordt uitgestoten voor het glasvervoer. Op de heenweg wordt ingezameld glas afgevoerd, op de terugweg vaart het schip met schoongemaakt glas richting de glasfabriek. Er zijn ongeveer veertig reizen per jaar nodig.

Duurzaam
Utrecht stimuleert inwoners hun afval te scheiden. Tevens stelt de gemeente strenge eisen aan de afvalafnemer en -verwerker. Het duurzaam afvoeren en hergebruiken van afvalstromen staat daarbij centraal.
De gemeente Utrecht zamelt het overgrote deel van het huishoudelijke glas binnen de provincie Utrecht in. De overschakeling naar de binnenvaart is daarom mede in opdracht van Afval Verwijdering Utrecht (AVU) door de gemeente en glasverwerker Maltha samen georganiseerd. Voor de op- en overslag van het glas kwam de Theo Pouw Groep in industriegebied Lage Weide als beste uit de bus, omdat het bedrijf met zijn op- en overslagtechniek het glas zeer schoon kan opslaan, en dat is een belangrijke vereiste voor het verwerkingsproces van glas.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -