- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTwee schepen opgesloten op Ringvaart

Twee schepen opgesloten op Ringvaart

- Advertentie -

Delen

Op de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder liggen twee schepen vast tussen de Bosrandbrug en de brug van Leimuiden. Dat komt door een uitgelopen stremming van de Bosrandbrug. Die duurt waarschijnlijk tot 5 maart.

Eigenlijk had de stremming van de Bosrandbrug 1 maart 7.00 uur opgeheven moeten zijn. Een van de schippers vertrouwde weliswaar op de berichtgeving van de overheid, maar had op vrijdag nog even navraag gedaan bij de brugwachters en provincie. Een eenduidig antwoord kreeg hij nooit.

Nog afgesloten

Ervan uitgaand dat zonder verder update de stremming daadwerkelijk 1 maart voorbij zou zijn, voer de schipper in het weekeind tot de brug, want maandag 1 maart zou, zodra de brug weer in bedrijf was, de brug van Leimuiden eruit gaan voor een maand. Die brug wordt geautomatiseerd voor afstandsbediening. Maar op 2 maart lag hij nog steeds voor de Bosrandbrug te wachten, en inmiddels was het schip opgesloten tussen de Bosrandbrug en de brug bij Leimuiden. De weg terug is afgesneden.

Elke communicatie over een verlengde sluiting van de Bosrandbrug ontbreekt. Zelfs de brugwachters weten van niets en op Teletekst is niets te vinden. Lossen zit er even niet in voor de schipper. Woordvoerder Harriët Wijker van de Noord-Hollandse gedeputeerde Jeroen Olthof (Mobiliteit en Bereikbaarheid) zocht het antwoord op en liet een collega antwoorden: “Het was een foutje: miscommunicatie dat de datum van 1 maart op Teletekst is verschenen. Officieel gaat de brug pas op 5 maart open. We werken met man en macht om de brug open te krijgen voor de twee schepen.” Op maandag 1 maart is een vervolgbericht over de stremming gepubliceerd.

Wachten

Bij de Bosrandbrug zijn de hydraulische cilinders vervangen. De oorzaak van de vertraging heeft onder meer te maken met de automatische bediening en de brug moet ook nog proefdraaien. Op de vraag of handbediening dan geen soelaas biedt, zegt de woordvoerster: “Het is lastig hem zo maar open te zetten voor een kwartier. Mede is dat moeilijk vanwege toestemmingen en vergunningen. De brug ligt naast Schiphol en dat is een gevoelig gebied.”

Op 5 maart is de brug weer door iedereen te gebruiken, maar de provincie probeert de twee opgesloten schepen zo snel mogelijk weg te krijgen. Noord-Holland wacht aangekondigde schadeclaims af. Schippersvereniging ASV heeft een brief gestuurd om te protesteren tegen de gang van zaken.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -