Tourdirecteur opent nieuwe Heemsteedse brug

0

Directeur Prudhomme (foto boven) van de Tour de France heeft dinsdagmiddag 30 juni de Nieuwe Heemsteedse brug geopend. De Fransman het startsein aan fietsers uit Houten en Nieuwegein, die onder luid getoeter van een scheepshoorn van een Rijkswaterstaatvaartuig de oversteek over het Amsterdam-Rijnkanaal maakten.

De groep van circa 80 fietsers, in de leeftijd van 8 tot 92 jaar, fietste van de Nieuwegeinse zijde naar Houten om aan te komen op de Overeindseweg. De fietsers kwamen als één peloton aan als symbool voor goede samenwerking in de regio Utrecht. Vanaf 8 juli is de fietsbrug voor iedereen toegankelijk en daarmee als verbinding in ere hersteld.

 

Drie projecten vallen samen

Op de plek van de Nieuwe Heemsteedse brug komen Nederland fietsland, Nederland Waterlinie en Nederland Scheepvaart bij elkaar. Na 35 jaar zijn beide oevers van het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Houten en Nieuwegein weer verbonden. De brug ligt op een regionale snelfietsroute en is een verbindende schakel in de monumentale lijn (van 85 kilometer) van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en sluit aan op de in april vernieuwde Overeindsebrug over het nog te verbreden Lekkanaal.

 

Verbreding Lekkanaal

Naast de opening van de Nieuwe Heemsteedse brug, vierden de samenwerkende partijen de ondertekening van de aanvullende bestuursovereenkomst voor het Lekkanaal. Deze overeenkomst tussen Nieuwegein,  provincie Utrecht en Rijkswaterstaat regelt de inpassing van de Nieuwe Hollandse Waterlinie langs het te verbreden Lekkanaal. Zonder deze inpassing zou het verbreden van de vaarweg een risico vormen voor de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als Unesco-Werelderfgoed (een status die men in 2019 hoopt te krijgen).

De betrokken partijen zien deze stap dan ook als een mijlpaal in het proces van de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis. De grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland krijgt een grote  sluiskolk erbij, het Lekkanaal wordt verbreed en er komen extra ligplaatsen voor het drukke scheepvaartverkeer.

 

Drie projecten zijn gecombineerd.
Drie projecten zijn gecombineerd.
Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.