Containervervoer binnenvaart groeit in vier jaar met 22%

0

Een steeds groter deel van het goederenvervoer in de binnenvaart wordt met containers vervoerd. Het aantal TEU’s is tussen 2010 en 2014 gestegen met ruim 22%. In het binnenlands vervoer was dat zelfs 25%.

Dat staat in Transport en mobiliteit 2015 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarin presenteert het CBS feiten en trends over het verkeer en vervoer in Nederland.

 

CBS_TenMBinnenvaart

Jaarlijks komt bijna 565 miljoen ton goederen Nederland binnen. Ruim 70 procent komt over zee. Van de 420 miljoen ton goederen die Nederland verlaten, gaat een derde deel via de binnenwateren.

Een dikke 35 procent van de export verloopt over zee en ruim een vijfde via de weg. Van het goederenvervoer binnen Nederland gaat ruim 80 procent over de weg en heeft de binnenvaart een marktaandeel van bijna 20 procent.

 

Modal split

In de afgelopen twintig jaar bleef de verhouding tussen het wegvervoer en de binnenvaart en het spoor samen nagenoeg onveranderd. Een verklaring hiervoor is volgens het CBS dat voor het vóór- en/of natransport nog steeds de vrachtauto wordt ingezet.

‘Wordt er niet alleen gekeken naar het geladen gewicht, maar ook naar afstand waarover de lading wordt vervoerd (gewicht x kilometer), dan is het gezamenlijk aandeel in het vervoer van binnenvaart en spoor gestegen van 21 procent in 1994 tot 29 procent in 2014.’

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.