Toch geen overnachtingsplaatsen in Woelse Waard

0

Er komen geen overnachtingsplaatsen in de Woelse Waard. De binnenvaart heeft de geplande en vanuit Gorinchem bekritiseerde ligplaatsen voorlopig niet nodig, volgens Rijkswaterstaat. Die heeft na overleg met de gemeente Gorinchem besloten de Woelse Waard te ontzien. I&M-minister Schultz van Haegen heeft het besluit al goedgekeurd.

In elk geval de eerste 10 jaar komen er geen extra overnachtingsplaatsen in de Woelse Waard. Voorwaarde is wel dat de Gorcumse gemeenteraad instemt met de 4 extra overnachtingsplaatsen in de Vluchthaven. Ook wordt voorlopig een deel van de ankervakken in de Merwede gehandhaafd.

 

Vluchthaven

Wethouder Arjen Rijsdijk van Gorinchem is blij met deze beslissing. ‘Het belangrijkste is dat de rust in de Woelse Waard bewaard blijft. De extra overnachtingsplaatsen in de Vluchthaven zijn geen probleem. Op de gekozen plek heeft ook de zeilschool daar geen hinder van.’

Kegelschepen hadden al een plek in de Vluchthaven. Dat blijft ongewijzigd; het aantal plekken voor kegelschepen wordt ook niet uitgebreid. Er komen wel 4 overnachtingsplaatsen bij.

Directeur Netwerkontwikkeling Marco Zeeman van Rijkswaterstaat zegt: ‘Een veilige vaarweg is voor ons heel belangrijk. Overnachtingsplaatsen die niet in de vaarweg zelf liggen dragen hieraan bij. Ik ben dan ook verheugd over dit besluit. Een goede start om de benodigde overnachtingsplaatsen bij de Merwedes te realiseren.”

 

Overnachtingsplaatsen

Rijkswaterstaat is al een tijd op zoek naar extra overnachtingsplaatsen langs de Merwede voor de beroepsvaart. Schepen liggen nu vaak voor anker in de vaarweg op speciaal aangewezen ankervakken. Met het oog op de verkeersveiligheid is het beleid erop gericht deze ankervakken op te heffen en overnachtingsplaatsen gescheiden van de vaarweg aan te bieden.

 

Protest

Bij het splitsingspunt van de Merwedes zijn 25 overnachtingsplaatsen nodig, zo heeft Rijkswaterstaat berekend. 7 zijn al aanwezig in de Vluchthaven. Voor de resterende 18 overnachtingsplaatsen moet een plek worden gevonden. Gorinchem en aangrenzende gemeenten kwamen als meest geschikte plekken uit een locatiestudie.

In Gorinchem waren de te realiseren overnachtingsplaatsen verdeeld over de Vluchthaven (4 stuks) en de Woelse Waard (6). Een deel van de plaatselijke bevolking was echter fel gekant tegen ligplaatsen in het natuurgebied. Dat protest blijkt nu effect te hebben.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.