- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTjalkendag is dit jaar in Vollenhove

Tjalkendag is dit jaar in Vollenhove

- Advertentie -

Delen

Op zaterdag 21 maart is de traditionele seizoenopening van de Noorderschippers. Deze Tjalkendag vindt dit jaar plaats in het Zuiderzeestadje Vollenhove. Het evenement is voor alle leden van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB), met of zonder tjalk.

De Terra Nova, een vrachtschip van 50 bij 6,60 meter en een tonnage van 417 ton, is uitgenodigd voor de Tjalkendag. Geïnteresseerden kunnen de hele tocht of een gedeelte daarvan met het schip meevaren.

 Vollenhove

Het is een reis door de noordelijke provincies, zoals de LVBHB het beschrijft. De Noorderschippers is een werkgroep van, voor en door de noordelijke leden van de vereniging. Ze komen uit Groningen, Friesland, Drenthe, een gedeelte van Overijssel en het Duitse Ost-Friesland.

Vollenhove is een historische vissersstad, tussen de veenplassen van de Beulaker en de Belter en de Noordoostpolder in. “Het recordaantal schepen van Bolsward gaan we dit jaar ten minste evenaren. Vollehaven is tenslotte maar een flinke dag varen vanaf Holland”, blikt de LVBHB vooruit.

Op 17 maart vertrekt de Terra Nova vanuit Gorinchem en om op 25 maart daar ook weer af te meren. Maximaal twaalf passagiers kunnen de hele tocht meevaren of een gedeelte. Halverwege, in Vollenhove, wordt het gehele ruim gebruikt voor het evenement en worden de slaapplekken dus even aan de kant geschoven.

Thecla Bodewes

Op 21 maart zal burgemeester Rob Bats om 10.00 uur iedereen verwelkomen. Thecla Bodewes, eigenares van Thecla Bodewes Shipyards, is ook aanwezig en vertelt over de geschiedenis en de toekomst van de Nederlandse scheepsbouw.

Henk van Heerde van het Stadsmuseum Vollenhove vertelt in het ochtendprogramma over de geschiedenis van de stad en de Zuiderzee. In de middag gaan de bezoekers met de bus naar het Waterloopbos, waar van 1952 tot 1995 grote schaalmodellen van zeearmen zijn gebouwd om stroming en golfslag te bestuderen. Er wordt afgesloten met een lunch en een borrel.

Meer informatie is te vinden op de LVBHB-website. Daar kan en zich ook aanmelden.

 

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -