- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsTentoonstelling over de 'gruwelijke gevaren' op zee

  Tentoonstelling over de ‘gruwelijke gevaren’ op zee

  - Advertentie -

  Delen

  ‘Dood & de Zee’ is een tentoonstelling over de gruwelijke gevaren op zee, de mensen die er het leven lieten en het intense verdriet van de achterblijvers. Welke desastreuze impact had de voorjaarsstorm van 1883? Waarom behandelde een scheepsarts zijn patiënten vroeger met arsenicum?

  Op 22 november opent Het Noordelijk Scheepvaartmuseum zijn deuren om deze en vele anderen vragen te beantwoorden. Bezoekers maken kennis met drie thema’s tijdens deze tentoonstelling.

  Levensgrote zeemonsters

  Bij het thema Dood op zee is de gevaarlijke werkomgeving van een matroos op een VOC-schip te zien, waar per reis soms één op de drie zeelieden niet terugkeerde. Verschillende doodsoorzaken op zee en de fysiologische effecten van verdrinking komen aan bod.

  Fluiten aan boord was streng verboden; daar ging de wind van liggen. Gelukkig kon de wind worden teruggebracht door een munt overboord te werpen. Tussen de levensgrote zeemonsters waant de bezoeker zich op de bodem van de oceaan. Dit is te zien in het thema Rouw en bijgeloof.

  In het laatste thema, Rampen en reddingen, vertellen dagboekfragmenten over buitengewone scheepsrampen en heldhaftige reddingen. Hoe een redding in zijn werk gaat is op zolder te zien bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

  Boottochten en poëzie

  In samenwerking met de KNRM organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum een aantal extra activiteiten, zoals vaartochten op de reddingboot Gebroeders Luden, een poëziemiddag, verschillende kinderactiviteiten en een gratis Stadjersnight.

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -