- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNoordelijk Scheepvaartmuseum belicht rampen en reddingen

Noordelijk Scheepvaartmuseum belicht rampen en reddingen

- Advertentie -

Delen

De maand februari staat het Noordelijk Scheepvaartmuseum in het teken van rampen en reddingen. Op basis van de driedelige serie (tentoonstelling ‘Dood en de Zee – cultuur, rituelen en gebruiken’) organiseert het Groningse museum lezingen van experts over verschillende spraakmakende onderwerpen.

De lezingen zijn op dinsdag 11 februari van 19.30 tot 21.30 uur, zondag 16 februari van 15.00 tot 17.00 uur en dinsdag 25 februari van 19.30 tot 21.30 uur.

Experts aan het woord

Louwrens Hacquebord, hoogleraar Arctische en Antarctische Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen, geeft op 11 februari de eerste lezing. Hacquebord vertelt over de geschiedenis van de Nederlandse walvisvaart, met bijzondere aandacht voor de dramatische tocht van de Amelandse commandeur op de walvisvaart, Hidde Dirks Kat, in 1778.

Op zondagmiddag 16 februari vertelt Hans Zijlstra, gespecialiseerd in maritieme en kunstgeschiedenis van Friesland en Groningen, in ‘De vis wordt duur betaald’ over de vreselijkste scheepsrampen op de Waddenzee in de afgelopen eeuwen. Van de koopvaardijvloot in Het Vlie in 1666 tot de rampen van Moddergat (1883) en Wierum (1893). Hans Zijlstra is zelfstandig onderzoeker en projectmanager bij Elsevier Science.

Yftinus van Popta is promovendus maritieme archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en geeft op dinsdag 25 februari een lezing over Van Popta’s wrakkenkaart met duizenden wrakken in de voormalige Zuiderzee. Van Popta geeft een verklaring voor de enorme hoeveelheid schepen die vergaan zijn op de Zuiderzee en geeft een toelichting op de resultaten van een aantal opgravingen die hij met zijn team deed.

Dood en de Zee

De zee was en is een belangrijke voedselbron, bron van economische welvaart en dankzij de zee werd Nederland een belangrijke handelsnatie. In deze tentoonstelling toont het Noordelijk Scheepvaartmuseum de keerzijde: de mensen die op zee zijn gebleven, de vissers die niet terugkeerden, ziekte en dood tijdens de VOC-reizen, rampen en spectaculaire reddingen.

De kosten zijn per lezing 5 euro per persoon, inclusief koffie of thee. Aanmelden is noodzakelijk en kan via [email protected].

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -