- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws“Tarieven, omzet en winst omhoog dankzij laagwater”

“Tarieven, omzet en winst omhoog dankzij laagwater”

- Advertentie -

Delen

Het lage waterpeil en het grote gebrek aan laadcapaciteit daardoor zorgden in het derde kwartaal voor een “spectaculaire stijging van de tarieven met 27%” ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat schrijft het Economisch Bureau van ABN AMRO in zijn 10 december verschenen rapport Stand van Transport.

“Veel binnenvaartondernemers varen wel bij de hogere prijzen. De omzet steeg in het derde kwartaal met gemiddeld 18%. Dat leidt tot een veel hogere winstmarge.” Aldus de bankeconomen. De totaal vervoerde lading nam in het derde kwartaal flink af: van 96,0 miljoen ton naar 86,4 miljoen ton.

34,8 procent van de ondernemers in de transportsector heeft last van het personeelstekort. Vorig jaar oktober was dat nog 21,1 procent daar last van. Dit vormt mogelijk een belangrijke belemmering voor groei, waarschuwt ABN AMRO.

 

Vertrouwen daalt

“De stemming van ondernemers in de transportsector lijkt sinds het begin van 2018 een dalende trend te hebben ingezet. Dit is in lijn met de afvlakkende economische groei. Toch ligt het vertrouwen nog op een vrij hoog niveau. De bouwproductie is nog steeds hoog, wat te zien is aan het vertrouwen van transportondernemers die bouwmaterialen vervoeren.”

Ook het vertrouwen van ondernemers in het containervervoer is gedaald. Dat noemt de bank opvallend, “want de overslag van containers groeit dit jaar opnieuw flink. Wellicht hangt het afgenomen vertrouwen samen met de groeivertraging in China en de dreiging van een escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -