Stuwcomplex Driel gestremd vanwege hoogwater

0

Rijkswaterstaat stremt vanuit veiligheid vanaf vandaag, donderdag 6 februari, het stuw- en sluiscomplex Driel. Vanwege de verwachte hoge waterstanden is het niet mogelijk om schepen in sluis Driel te schutten. Op basis van de verwachte waterstanden zal de stremming drie tot vier dagen duren. 

Er kan ook geen gebruik worden gemaakt van de geopende stuw Driel als alternatieve vaarroute. Dit komt door de renovatie van het complex: onder water in de stuw zijn tijdelijk uitstekende ophangpunten bevestigd die door het hoge water niet zichtbaar zijn. Hierdoor kunnen de schepen niet veilig door de stuw.

Renovatie

De stuwcomplexen in de Nederrijn (Driel, Amerongen, Hagestein) worden sinds 2016 gerenoveerd. De renovatie wordt eind 2020 opgeleverd. Ieder stuwcomplex bestaat uit een sluis, twee stuwen en een bedieningsgebouw. De schuiven in de stuwen hebben bij lage en normale waterstanden de functie om te zorgen voor een goede waterverdeling tussen Waal, IJssel en Nederrijn.

Bij hoogwater worden de schuiven omhoog gehaald en kan het water zich vrijelijk verdelen over de riviertakken. Normaliter kunnen schepen in dat geval vrij door de stuwen, onder de schuiven door varen. Nu dus niet.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.